Water besparen: 9 eenvoudige tips

Woon
Coen BerkhoutCoen Berkhout

Ons kraanwater hoeft nog niet op rantsoen, maar met al die droge zomers de laatste jaren… Toch is minder water verbruiken sowieso beter. Het warm maken van je douchewater bijvoorbeeld, kost veel energie en is daardoor een extra belasting voor het milieu. Wij geven 9 tips waarmee je heel gemakkelijk veel kunt besparen.

1. Kranen dicht

Een open deur, maar door de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen of handen wassen kun je maar liefst 13 liter water per dag besparen. Als je de kraan 2 minuten laat lopen, kost dat namelijk 10 liter water! Ook onder de douche kun je de kraan even uitzetten tijdens het scheren of inzepen.

2. Korter douchen

It’s simple: hoe korter je onder de pomp staat, hoe minder water je verbruikt. Probeer niet langer dan een paar minuten te douchen, dat scheelt al enorm. Vind je dat lastig? Gebruik dan een zandloper of gebruik de timer op je telefoon.

3. Slimme douchekop

Met douchen gebruik je gemiddeld 10 tot 13 liter water per minuut. Korter douchen betekent minder waterverbruik maar dit is ook afhankelijk van je douchekop. Met een standaard douchekop verbruik je al snel 15 liter water per minuut. Terwijl een waterbesparend alternatief maar 4,5 tot 7 liter per minuut verbruikt. Tel uit je winst.

4. Kleine spoelbeurt

Klaar met je boodschap? Bij de meeste wc’s kun je kiezen voor een grote of kleine spoelbeurt. Gebruik de waterbesparende knop, dat scheelt echt veel water. Ter vergelijking: een toilet zonder spaarknop gebruikt 10 liter per beurt, eentje met niet eens de helft.

5. Repareer het

Een lekkende kraan is niet alleen vervelend, maar verbruikt ook meer dan 9 liter water per dag. Dat is zo’n 3000 (!) liter per jaar. Repareren betekent besparen, ook op je portemonnee. Extra tip: let erop dat je de kraan iedere keer goed dichtdraait.

6. Grote wasjes, grote wasjes

Een wasmachine gebruikt gemiddeld 55 liter water per wasbeurt. Doe je alleen grote wasbeurten, dan bespaar je zonder moeite veel water. Wacht dus even met wassen tot de wasmand echt vol zit. Als je dan ook de wastemperatuur iets lager zet, scheelt dat water én elektriciteit. Twee vliegen in één klap.

7. Planten: uit de pot, in de grond

Leuk, die potplanten maar je moet ze relatief veel water geven. Zet je diezelfde planten in de grond, dan drinken ze (ook) van het grondwater. En dat scheelt aanzienlijk. Nu je toch bezig bent, vervang dan gelijk de tegels in je tuin voor groen; goed de afwatering maar ook voor de biodiversiteit en de bijen.

8. Ga voor een gieter

Laat je de tuinslang een uur lang lopen, dan verbruik je zomaar 1000 liter water. Je kunt je vast voorstellen hoeveel je bespaart door een gieter te gebruiken. En als je dan toch een tuinslang gebruikt, zorg er dan in elk geval voor dat er een speciaal mondstuk op zit. Dan loopt het water niet door wanneer je per ongeluk vergeet de kraan uit te zetten.

9. Gebruik een regenton

Regenwater is ideaal voor de planten in je tuin. En hoe handig: de regenton loopt vanzelf vol. Als het niet te lang droog is geweest, kun je er heel vaak een gieter mee vullen. Altijd water bij de hand en het kost je helemaal niets want je hebt geen drinkwater nodig.

Apps voor extra hulp

Vooral voor kinderen zijn er leuke en leerzame apps waarmee ze (spelenderwijs) bewuster worden gemaakt van het belang van water. Zo houdt Simple Shower Timer bij hoe lang je onder de douche staat en hoeveel water je bespaart als je korter doucht. De app MyTheeth herinnert kinderen eraan de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen (en vertelt hoe goed ze poetsen). En met Virtual Water zie je hoeveel water er nodig is voor het voedsel dat je eet.


Wil je naast water ook energie besparen? Bekijk onze 10 tips voor een energiezuiniger huis.


Hoe bespaar jij water? Deel het op social media met #ikbenbewust.nl