Toe aan een nieuwe cv-ketel? 3 alternatieven

Woon
Wigger BrouwerWigger Brouwer

Stel: je cv-ketel maakt vreemde geluiden en het duurt gemiddeld een kwartier tot je douchewater warm is. Grote kans dat het tijd is voor vervanging en dan het liefst zo duurzaam mogelijk. Wat zijn goede alternatieven?

De warmtepomp

Een warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en al je warme water. Deze optie is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart ook nog eens op je energiekosten. Plus: als je vóór 2021 een warmtepomp aanschaft, kun je 1000 tot 2500 euro subsidie krijgen.

De aanleg van een warmtepomp kost tussen de 10.000 en 20.000 euro. Daarnaast moet je huis goed geïsoleerd zijn en vloerverwarming hebben; wat extra kosten met zich meebrengt wanneer je dit nog moet regelen. Kortom: de warmtepomp is een goed en duurzaam alternatief maar betekent wel een flinke investering.

De hybridepomp

Mocht een warmtepomp je te duur zijn, dan is de hybridepomp ook een optie. Deze zorgt voor een deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij wanneer het erg koud is en zorgt voor warm water in je badkamer en keuken. Je gebruikt dus nog wel gas, maar minder, omdat de pomp een deel van het werk overneemt.

De hybridepomp kost 5000 tot 6000 euro. Je kunt hier nog 1500 tot 1800 euro aan subsidie op krijgen. Ook hier geldt dat je huis goed geïsoleerd moet zijn: met enkelglas en tochtgaten zal dit alternatief weinig voordeel geven.

De elektrische ketel

Wil je helemaal van het gas af, dan kun je voor een elektrische ketel gaan. De aanschaf is goedkoper dan een warmtepomp; ongeveer 5000 euro. Maar je bent uiteindelijk wel duurder uit omdat elektriciteit meer kost dan gas.

Heb je zonnepanelen op je dak, dan kun je de hogere verbruikskosten compenseren. Met de zonne-energie die de panelen opwekken, kun je - via de ketel - je huis verwarmen.

Andere alternatieven

Een condensatieketel gebruikt de waterdamp van de verbranding van aardgas om te verwarmen. Zo heb je minder gas nodig. Dan is er nog de zonneboiler; deze plaats je op het dak zodat de boiler het water kan verwarmen met zonne-energie. Ga je toch voor een ouderwetse cv-ketel? Neem dan een zo zuinig mogelijke HR-ketel, en een slimme thermostaat om je huis zo efficiënt mogelijk te verwarmen.

Wat is jouw beste optie?

Als jouw cv- of combiketel aan vervanging toe is, ontdek je met de online hulp van Milieu Centraal wat de slimste keuze is.