Tegel eruit, plant erin: minder verstening in jouw stad of dorp

Woon
Coen BerkhoutCoen Berkhout

De verstening van onze tuinen en straten heeft nare gevolgen: het wordt warmer, er is meer fijnstof in de lucht, regenwater kan niet goed weglopen en er is minder plek voor bijen, vlinders en vogels. Daarom: tegel eruit, plant erin. Dat is winst voor mens, dier en milieu.

Ruimte voor groen

We kunnen enorm genieten van een mooie groene omgeving. Op warme dagen vliegen we naar parken en natuurgebieden buiten de stad om te ontspannen. Maar vlakbij huis leggen de planten het af tegen de stenen. Strakke pleinen in de stad, veranda’s en bestrating in de tuinen… Zou het niet fijn zijn om ook daar wat meer groen te zien?

Groen is gezond en schoon

In een groene(re) tuin of straat hebben we minder last van stress, blijft het grondwater beter op peil door de regen, krijgen dieren en insecten een plekje en is het in de zomer minder warm. Nog een groot voordeel is dat planten en ander groen fijnstof opvangen. Daardoor blijft de lucht op plekken waar veel groen is schoner.

Leg een boomtuin aan

Je kunt zelf van alles doen om voor meer groen in jouw buurt te zorgen: in je eigen tuin, maar ook in je straat. In Groningen, bijvoorbeeld, schieten ‘boomtuinen’ als paddenstoelen uit de grond. Zo’n boomtuin is niets meer dan het beplanten van de perkjes rond de bomen in de straat. Dit vergt een goede voorbereiding en moet daarom wel in overleg met de gemeente. Zij halen de tegels weg, leveren de aarde en de basisbeplanting. De bewoners maken het af met eigen groen. Lijkt een boomtuin je wel wat? Kijk dan eens of jouw gemeente dit mogelijk maakt.

Bewoners van de Groningse wijk Helpman leggen samen een boomtuin aan. Foto: Gemeente Groningen

Bewoners van de Groningse wijk Helpman leggen een boomtuin aan. Foto: Gemeente Groningen

Meer groen in je eigen tuin: zo doe je dat

Wil je rondom je eigen huis ruimte maken voor groen? Dan kun je het volgende doen:


 • Haal zoveel mogelijk tegels weg
  Vervang een stenen veranda voor gras met een aantal ‘stapstenen’, zodat je bij regen toch met schone schoenen de deur haalt. Of leg een strook gras in het midden van de oprit.


 • Zet een regenton neer

  Hiermee vang je regenwater op, waardoor tijdens een flinke bui de druk op het riool lager wordt. Bovendien bevat regenwater geen kalk, waardoor het veel beter is voor planten en dieren.


 • Heb je een balkon?
  Planten en bloemen in pot tellen net zo goed als groen. Maak je eigen mini-jungle met ‘hangende’ bloempotten die je aan het plafond of aan de reling van je balkon bevestigt.


 • Ga moestuinieren
  Met een moestuin zorg je niet alleen voor meer groen, je hebt er ook een hoop lol en profijt van.


 • Leg een wilde bloementuin aan
  Wilde bloemen zijn goed voor de insecten (en daarmee de biodiversiteit). En dubbel plezier want in je eigen bloementuin kun je ongestraft een veldboeketje plukken.

Operatie Steenbreek

Alle tuinen groen! Dat is het motto van de landelijke campagne Operatie Steenbreek. Veel gemeenten en inwoners in heel Nederland doen mee, ook in Friesland en Groningen. Het idee: bewoners, bedrijven en scholen leveren hun tuin- en stoeptegels in en geven in ruil daarvoor advies en inspiratie over wat je kunt doen voor een groenere omgeving. Soms krijg je zelfs gratis plantjes in ruil voor de tegels. Op deze kaart zie je of jouw gemeente meedoet.