Martijn en Vivian: ‘Wij willen binnen 10 jaar energieneutraal wonen’

Woon Bewust
Femke JaarsmaFemke Jaarsma

Meer comfort, lagere energiekosten, minder milieu-impact: het verduurzamen van je huis heeft allerlei voordelen. In 2050 moeten alle woningen van het gas af zijn, maar daar kun je nu al mee beginnen. Precies wat Martijn Agricola en Vivian Nijholt uit Rotsterhaule dachten. Zij streven ernaar om binnen 10 jaar energieneutraal te wonen en laten zien dat je ook een oud huis prima kunt verduurzamen.

Praktisch, haalbaar en betaalbaar

In 2050 moeten we allemaal van het aardgas af zijn, zo staat in het Klimaatakkoord. De eerste stap is het verduurzamen van 1,5 miljoen bestaande woningen vóór 2030. Dat gaat wijk voor wijk, in een steeds hoger tempo. Martijn en Vivian besloten bij het verbouwen van hun woonboerderij uit 1910 meteen stappen te maken. Vivian: ,,Ons uitgangspunt was dat het praktisch, haalbaar en betaalbaar moest zijn.” Ze kregen goede adviezen van Tûk Wenjen, het energiebesparingsproject van gemeente De Fryske Marren.

Dakisolatie en andere maatregelen

Volgens Martijn en Vivian kan iedereen iets bijdragen aan het beperken van de klimaatproblemen: grote bedrijven en de politiek, maar ook burgers. Zelf proberen ze bewuste keuzes te maken. Het Friese stel begon het verduurzamen van hun woning met de isolatie van het dak. Martijn: ,,Boven wilden we van 2 naar 3 slaapkamers. Eenmaal bezig leek het ons slim de boel meteen te isoleren.”


Wat hebben ze nog meer gedaan? Martijn noemt een aantal zaken op: ,,Het plaatsen van voorzetwanden tegen de muren, vloer- en muurisolatie, vloerverwarming, overal HR++ glas en zonnepanelen op het dak. De volgende stap is een warmtepomp.” Vivian: ,,Maar daar moeten we nog even voor sparen.”

Energiebewust wonen

Door alle aanpassingen aan hun woning leven ze een stuk energiebewuster, waarbij Vivian lachend opmerkt: ,,De groenste energie is de energie die je niet gebruikt.’’ Oftewel: verbruik zo weinig mogelijk en doe energieslurpende apparaten weg. ,,In ons geval was dat die mooie Amerikaanse koelkast. Daarnaast kopen we groene energie in, reageert onze verlichting op sensoren, koken we op inductie en hebben we deurdrangers die ervoor zorgen dat de deur dicht blijft en we minder warmte verliezen.’’

Direct besparen

Je huis energiezuiniger maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vivian: ,,Je kunt veel zelf doen, zonder dat het per se forse investeringen zijn. En met vrij eenvoudige aanpassingen kun je soms direct besparen. Vivian adviseert om je vooraf goed te laten informeren en over de verschillende subsidies, maar ook over welke toepassingen echt meerwaarde hebben. ,,Het plaatsen van zonnepanelen terwijl alle energie uit je huis lekt, heeft bijvoorbeeld weinig zin.”

Binnen 10 jaar energieneutraal

Ze zijn trots op alle stappen die ze tot nu toe hebben gemaakt. Toch blijft Vivian nuchter: ,,We hebben nog altijd een te grote ecologische voetafdruk.’’ Ze hebben dan ook nog wensen genoeg wat betreft het verder verduurzamen van hun stek op het Friese platteland. ,,Het belangrijkste vinden we om ons energieverbruik te blijven verminderen, zodat we over 10 jaar energieneutraal wonen.”

Duurzame Huizen Route: online huisbezoek

Wil jij ook energiezuiniger wonen? Je hoeft het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden. In november en december 2020 kun je tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route virtueel een kijkje nemen in het huis van Martijn en Vivian, en in andere duurzame woningen in Nederland. Via videoverbinding laten huiseigenaren zien hoe ze hun woning verduurzaamden en kun je daarover met ze in gesprek.


Beeld: Foto Nantko voor Tûk Wenjen