Je tuin zomerklaar maken begint in het voorjaar: 6 tips

Woon
Femke JaarsmaFemke Jaarsma

Wil je deze zomer lekker van het zonnetje genieten in Tuinesië, dan is het voorjaar dé periode om je tuin zomerklaar te maken. Maar waar te beginnen? Zelfs zonder groene vingers kom je met deze duurzame tips een heel eind.

1. Weg met groene aanslag

Groene aanslag op je keurig betegelde tuinpad of (dak)terras: bah. Ook al heb je niet direct last van deze mossen en algen, verwijder ze toch maar. Ze kunnen je mooie houten vlonders en bloembakken namelijk flink aantasten.


Doen: groene aanslag pak je aan door ouderwets schrobben met heet water. Het kan ook met een hogedrukspuit of onkruidbrander, maar dit kost dan wel weer energie en water. Eenmaal aanslagvrij veeg je de (terras)tegels regelmatig met wat zand, zodat de aanslag minder snel terugkomt.


Niet doen: schoonmaakmiddelen zoals groene zeep, sodazout, chloor of bleek gebruiken. Deze zijn zeer onvriendelijk voor flora en fauna. Pas ook op met speciale aanslagreinigers, want katten kunnen hier hun tong aan verbranden. Wil je weten wat je wel kunt gebruiken, check dan dit overzicht van Milieu Centraal.

2. Onkruid of aanwinst?

Volgens de Van Dale zijn paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes ‘ongewenste planten tussen gekweekte gewassen’. Maar bepaal gerust zelf of iets al dan niet een waardevolle toevoeging aan je tuin is. Zo zijn sommige klaversoorten uitstekende groenbemesters en kun je thee maken van brandnetel. Plus: ook onkruid heeft zo z’n rol in biodiversiteit.


Doen: om onkruid te verwijderen, trek je de plant er met wortel en al uit. Dat doe je met de hand of met een schoffel. Zit het tussen de tegels? Giet er dan eerst wat kokend water overheen. Op Onkruidvergaat.nl vind je meer handige tips voor het niet-chemisch bestrijden van onkruid.


Niet doen: onkruidzout, groene zeep, schoonmaakazijn of een ander ‘huismiddeltje’ inzetten. Kijk ook hier weer voor uitgebreide informatie op de website van Milieu Centraal.

3. Snoeien doet groeien

Met snoeien bevorder je de groei van planten, struiken en bomen. Belangrijk hierbij is vlijmscherp snoeigereedschap. Rafelige sneden zijn namelijk de perfecte plek voor ziektekiemen en schimmels. Snoeien betekent vooral uitdunnen, dus: het weghalen van oud en dood hout, scheefstaande en elkaar kruisende takken. De snoeikalender vertelt je wanneer je wat moet snoeien.


Doen: 1 tot 3 cm boven knopjes op de takken snoeien. Deze knopjes brengen in de lente nieuwe scheuten voort.


Niet doen: te veel takken verwijderen, want heb je kans dat de boel niet meer aangroeit.

4. Gras maaien en verticuteren

Verticuwatteh?! Heb je last van mos en oud gras in je gazon, dan is het tijd om te verticuteren. Dit betekent dat je het ongewenste groen uit je grasmat verwijdert. Je gebruikt hiervoor een speciale verticuteerhark. Zo kan er weer licht en vocht in het gras trekken. Regelmatig maaien is ook belangrijk. Doe dit van mei tot en met augustus 1 keer per week.


Doen: maai iedere keer in een andere richting. Dit zorgt voor een gezond, gelijkmatig gazon.


Niet doen: te kort maaien. Dan droogt het gras sneller uit door de zon.

5. Bemesten voor een rijke bodem

Een rijke voedingsbodem zorgt voor gezonde, sterke planten. Zo’n vruchtbare bodem krijg je door er organische mest of - liever nog - compost (van je eigen composthoop) doorheen te scheppen. En als je toch bezig bent, bemest dan ook meteen je grasmat.


Doen: een (sier)tuin met planten, bloemen en struiken bemest je alleen in het voorjaar. De grasmat heeft 2 keer per jaar bemesting nodig. Begin hier na de eerste maaibeurt van het seizoen mee. Bemest je vlak voor een regenbui, dan trekt de mest sneller de grond in.


Niet doen: kunstmest gebruiken. Gebruik ook niet te veel mest, dat maakt grond en planten juist kwetsbaar.

6. Omwoelen en beplanten

Is je tuin klaar voor beplanting? Hold your horses. Eerst nog even goed de aarde omwoelen. Hierdoor krijgen de wortels van planten en bloemen voldoende zuurstof en ruimte om water op te nemen. Zelf bloemen zaaien? Dan is deze zaaikalender handig. Je kunt ook alvast stekjes maken voor in je mini-moestuin. Heb je daar allemaal geen geduld voor, dan breng je gewoon een bezoekje aan het tuincentrum.