Een insectenhotel was nooit zo belangrijk (en zo maak je er een!)

Woon
Coen BerkhoutCoen Berkhout

Insecten zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. Ze zijn voedsel voor vogels, bestuiven planten en bloemen en zorgen voor een gezonde bodem. De natuur in jouw omgeving een handje helpen? Hang een insectenhotel op. Nog leuker: maak er zelf eentje!

De natuurlijke kringloop

De meeste mensen hebben het niet zo op wespen, mieren en steekvliegen. Toch zijn deze, en andere insecten onmisbaar voor de natuur. Ze zijn een essentieel onderdeel van de natuurlijke kringloop en het evenwicht in de natuur. Ook in jouw tuin. Insecten zorgen voor het bestuiven van planten en bloemen, en zijn daarnaast de grootste bron van voedsel voor vogels en andere dieren.

Fijne plek in je tuin

Insecten kun je overal tegenkomen. Op hoge bergen, in vijvers, in grotten, in bomen, op dieren en noem maar op. Vaak wonen ze in de grond. Dat ze het nu moeilijk hebben, komt niet alleen door landbouwgif en een vervuilde bodem. In steden zijn steeds minder rommelige plekjes en ook in tuinen hebben insecten minder ruimte. Tuinmeubels en stenen veranda’s hebben de plek van hout en losse grond ingenomen. Met een insectenhotel geef je insecten een fijn plekje in je tuin. Ze overnachten er, schuilen er voor de regen en kunnen er hun eitjes leggen.

Koop of maak een insectenhotel

Insectenhotels kun je op veel plekken kopen, bij de bouwmarkt bijvoorbeeld. Wel zo leuk is om er zelf eentje te maken. Samen met (je) kinderen bijvoorbeeld. Meer dan hout, lijm en gereedschap heb je eigenlijk niet nodig. Online vind je tig voorbeelden van insectenhotels in allerlei soorten en maten. Gebruik bijvoorbeeld dit stappenplan of deze instructie (ook geschikt voor kinderen).

Handig zijn de kant-en-klare bouwpakketjes van Stadshout Leeuwarden, gemaakt van oude pallets die anders naar de houtversnipperaar zouden gaan. Zo ben je ook nog eens lekker circulair bezig.

Zelf een bijenhotel maken doe je zo

Hieronder leggen we uit hoe je van een boomstam heel simpel een bijenhotel kunt maken.

Dit heb je nodig:

  • Een brede boomstam van hard hout (eiken- of beukenhout)

  • Een boormachine en boortjes van verschillende diktes

Zo maak je het:

  • Boor verschillende gaatjes met een breedte van 2 tot 10 millimeter in de boomstam. Pas op dat je niet helemaal door de boomstam heen boort.

  • Zet het bijenhotel op een plek waar de zon schijnt, dus niet onder een boom. Insecten houden van warmte en zonlicht.

Bijenhotel. Foto: Nudge