Een ‘all-electric’ woning: 5 dingen die nét even anders werken

Woon
Coen BerkhoutCoen Berkhout

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen aardgasvrij zijn. Daarom worden sinds 2018 alle nieuwe woningen zonder gasaansluiting gebouwd. En alle andere huizen moeten op termijn aangepast om ook van het gas af te kunnen. In deze ‘all-electric’ woningen gaat alles op elektriciteit. Dat lijkt een hele verandering - en dat is het natuurlijk ook - maar je houdt gewoon een warm huis, warme douche en een kookplaat om een lekkere maaltijd te maken.

Gasloos wonen, kan dat?

Het alternatief voor fossiel aardgas is duurzame elektriciteit en warmte. Die halen we bijvoorbeeld uit windparken (op zee), zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Hiermee kunnen we onze huizen verwarmen, ons eten bereiden op een elektrische kookplaat en voilà: je hebt geen gasaansluiting meer nodig.

Elektrisch verwarmen

Ook als is het nog vrij nieuw, elektrisch verwarmen en koken kost nog relatief veel stroom. Een huishouden gebruikt per jaar zo’n 1.300 m3 gas voor de verwarming, warm water en het fornuis en 2.800 kWh stroom voor apparaten en verlichting. Als je naar deze kale getallen kijkt, lijkt dat niet zo heel hoog, maar 1 kuub gas staat voor 9 kWh. Het gemiddeld gasverbruik van een huishouden is dus te vergelijken met 11.700 kWh: zó veel stroom kunnen we in Nederland niet duurzaam opwekken.


Alle woningen van het gas af kan wel, maar om dat mogelijk te maken moeten we zorgen dat we ons huis efficiënter - met minder stroom dus - gaan verwarmen: en dat kan gelukkig wel!

Beeld: Milieu Centraal

Beeld: Milieu Centraal

Beeld: Plus Magazine

Je woning toekomstbestendig maken in 5 stappen

Hoe regel je dat stoken en koken zonder gas dan? Er komt meer bij kijken dan alleen een nieuwe ketel en kookplaat. Hoeveel het kost, hangt heel erg af van hoe oud het huis is. Woningen die na 2000 gebouwd zijn, maak je met een investering van ongeveer 13.500 euro gasloos. In het geval van oudere, slecht geïsoleerde woningen lopen de kosten al gauw op tot meer dan 30.000 euro. Het goede nieuws: bijna iedere woning is in 5 stappen toekomstbestendig te maken:

1. Isolatie

Wonen zonder aardgas kan niet zonder je huis (beter) te isoleren. Een goed geïsoleerd huis verbruikt veel minder energie voor verwarming dan een slecht geïsoleerd huis. Als je niet weet hoe (goed) jouw huis geïsoleerd is, weet je ook niet wat je moet doen om dit te verbeteren. Check daarom de isolatie in je dak, buitenmuren en de vloer van de begane grond (kruipruimte), en het soort glas in de ramen. Met deze isolatiecheck van Mileu Centraal kun je vervolgens zien hoe je de situatie kunt verbeteren.

2. Ventilatie

Bijna de helft van de woningen die gebouwd zijn vóór 1945 zijn niet goed geventileerd. Slechte ventilatie in woningen zorgt voor ongezonde lucht, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dus ga je isoleren, neem dan gelijk de ventilatie van de woning mee. Een goede ventilatie-oplossing heeft een vorm van warmteterugwinning. Dan wordt de inkomende luchtstroom voorverwarmd met de uitgaande luchtstroom. Op deze manier win je maar liefst 90 procent van de warmte terug.

3. Stoken zonder gas

Isolatie en ventilatie voor elkaar? Dan kun je de traditionele gasverwarming vervangen door een warmtepomp. Vrijstaande woningen met een tuin lenen zich, bijvoorbeeld, het beste voor een bodemwarmtepomp. Ook een lucht/water warmtepomp is een goed alternatief. Woon je in de binnenstad? In dichtbevolkte gebieden werkt de gemeente steeds vaker aan een collectief warmtenet. Aan mogelijkheden voor gasvrij verwarmen dus geen gebrek. Tip: overleg met een specialist. Een overzicht van specialisten vind je op deze kaart.

4. Koken zonder gas

Overstappen op elektrisch koken is vrij eenvoudig en niet heel kostbaar. Het gasfornuis verbruikt weinig gas (zo’n 5 procent van je totale gasverbruik), maar als je volledig van het gas af wil, dan is elektrisch koken onvermijdelijk. Inclusief aansluiting kost een inductiekookplaat zo’n 1.000 euro. En als je toch al zonder gas verwarmt, is het jaarlijkse bedrag aan vastrecht voor de gasaansluiting (ongeveer €250,- per jaar) echt zonde van het geld.

5. Zonnepanelen

Eigenlijk zijn zonnepanelen niet noodzakelijk om gasloos te wonen. Maar je verdient je investering een stuk sneller terug als je ze wel plaatst. Met genoeg zonnepanelen op een gasloze woning is het zelfs mogelijk om een ‘nul-op-de-meter-woning’ te creëren. De warmtepomp gebruikt de stroom die de zonnepanelen opwekken en je hoeft geen stroom van het elektriciteitsnet af te nemen. Dat is financieel voordelig én goed voor het milieu.