Duurzaam schoonmaken is makkelijker dan je denkt

Woon
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Misschien niet je favoriete klusje, maar af en toe moet je er toch aan geloven: schoonmaken. Goed voor de hygiëne en voor het onderhoud van spullen in huis, helaas vaak minder goed voor het milieu. Gelukkig kan schoonmaken ook duurzaam. Ontdek hoe je met kleine aanpassingen een heel eind komt.

Slecht voor de gezondheid

Veel schoonmaakmiddelen bevatten schadelijke stoffen. Vooral de middelen die je gebruikt om hardnekkig vuil te verwijderen. Deze zijn soms zo giftig dat je muur, kraan of vloer ervan beschadigd raakt. Je kunt wel nagaan hoe slecht het is als ze in contact komen met je huid of als je de giftige gassen inademt.

Kies voor duurzaam

Als je een agressief schoonmaakmiddel gebruikt, heb je vast wel eens gemerkt dat het je ogen of luchtweg irriteerde. Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. En meng je verschillende middelen met elkaar, dan maakt dit ze vaak nog schadelijker. Verminder deze risico’s en kies voor natuurlijke middelen zoals natuurazijn, groene zeep en soda. Beter voor jou, het milieu en, net zo effectief. Voorbeelden van duurzame merken zijn Ecover of Marcel’s Green Soap.

Vermijd deze middelen

Sommige schoonmaakmiddelen, zoals glasreinigers en vlekkenmiddelen, bevatten vluchtige organische stoffen (VOS), die bijdragen aan smogvorming. Spuitbussen met drijfgas en lachgas kun je beter ook vermijden. Een goed alternatief om je ramen mee te reinigen is - heel simpel - water met een beetje afwasmiddel. Minder schadelijk en het maakt je ramen net zo schoon.

Waterverspilling voorkomen

Wist je dat het gebruik van warm water de belangrijkste milieubelasting is bij schoonmaken? Alleen als je een zonneboiler gebruikt om water te verwarmen, is dit niet van toepassing. Als je minder water wilt verspillen, gebruik je bijvoorbeeld een emmer voor je sopje en spoel je daar je schoonmaakdoekje in om. Hetzelfde geldt voor afwassen: vul een teiltje in plaats van de kraan te laten stromen. Zo doseer je ook makkelijker het schoonmaakmiddel. Beter voor het milieu én je bespaart kosten.

Probeer met minder

Om schoonmaakmiddelen te produceren zijn energie en grondstoffen nodig, wat zorgt voor milieubelasting. Daarnaast zorgen de verpakkingen voor extra afval. Probeer het daarom eens met minder. Je hebt niet voor ieder schoonmaakklusje een apart middel nodig. Vaak kom je al een heel eind met natuurazijn.