Cv-ketel? Zet ‘m op 60

Woon
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Heb jij thuis een cv-ketel? De meeste cv-ketels staan standaard ingesteld op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken eigenlijk efficiënter op een temperatuur van 80 graden. Met een kleine aanpassing bespaar je gemakkelijk op gas, CO2 en tot wel 60 euro per jaar.

Standaard te hoog

Over het algemeen wordt de watertemperatuur van je verwarming door de installateur ingesteld op 80 graden. Zelfs als het buiten -20 is en je huis slecht geïsoleerd is, blijft het dan warm. Alleen: lang niet alle huizen zijn slecht geïsoleerd en het vriest ook zelden zo heftig. Daardoor gebruik je standaard meer energie dan nodig, en betaal je dus ook te veel. Als je je cv-ketel op 60 graden zet, houd je het in normale omstandigheden prima warm. Zo verbruik je minder gas, verlaag je je CO2-uitstoot én kun je tot wel 60 euro per jaar op je energiekosten besparen.


Is het toch een keertje extreem koud? Dan kun je de temperatuur van je cv-ketel altijd tijdelijk verhogen. Over een koude douche hoef je je trouwens ook geen zorgen te maken. De aanpassing verandert niets aan de temperatuur van het water dat uit de kraan en douche komt.

Hoe werkt het?

Het aanpassen van de temperatuur van je cv-ketel is zo gepiept, het kost je ongeveer een minuutje van je tijd. Op www.zetmop60 vind je voor iedere cv-ketel een korte instructievideo.

Meer over energie (besparen)

Als je minder energie wilt verbruiken, kun je bijvoorbeeld je woning isoleren of kiezen voor zonnepanelen of een warmtepomp. Laat je inspireren door het verhaal van Martijn en Vivian: zij willen binnen 10 jaar energieneutraal wonen. Check voordat je zelf aan de slag gaat ook even welke subsidies voor woningverduurzaming er zijn, daarmee kun je een deel van je investering meteen terugvragen.


Foto: Urgenda