Andere kleur in je interieur? 5x duurzame verf voor thuis

Woon
Femke JaarsmaFemke Jaarsma

Wil je een tweedehands meubel opleuken met een fris kleurtje? Of ben je die saaie, witte muren in de woonkamer zat? Met een verfbeurt geef je je interieur eenvoudig een geheel nieuwe look. Veel verf is nogal belastend voor het milieu, maar er zijn steeds meer verfmerken die milieuvriendelijke alternatieven bieden.

Wat is milieuvriendelijke verf?

Kort door de bocht: oplosmiddelvrije verf zonder of met zo weinig mogelijk stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Hierbinnen is onderscheid te maken tussen 4 soorten ‘groene’ verf. Zo is duurzame verf volledig of deels gemaakt van biomassa, zoals restafval uit andere productieprocessen. Bij milieuvriendelijke verf wordt rekening gehouden met de milieu-impact van productie tot en met overgebleven afval en bij biobased of circulaire verf betreft dit de volledige cyclus (van productie tot en met recycling). Tot slot is er nog natuurverf, gemaakt van herwinbare en minerale grondstoffen.

Ga voor kwaliteit

Kies voor goede kwaliteit, ook als dat iets meer kost. Goedkopere verf heeft vaak meerdere verflagen nodig en gaat minder lang mee. Dit betekent meer kosten voor jou en onnodige milieubelasting. Geen idee of je met duurzame verf te maken hebt? Zoek op de verpakking naar een keurmerk. Zo zitten in verfproducten met het Europees Ecolabel zo weinig mogelijk kleurstoffen en oplosmiddelen (VOS). Meer tips over duurzaam schilderen vind je op de website van Milieu Centraal.

5 duurzame verfmerken

De grootste milieubelasting van muurverf en verf voor plafonds ontstaat tijdens de productie en het vervoer. Het beste wat je dus eigenlijk kunt doen, is zo min mogelijk verven. Maar als je toch in de weer gaat met de kwast, maak je met deze 5 verfmerken minder milieu-impact.

1. SKYN en TOPLIN

Rigo Verffabriek hergebruikt muurverfrestanten voor SKYN Recycled Muurverf, dat hierdoor voor 97 procent uit gerecyclede verf bestaat. Dit levert een flinke milieuwinst op vergeleken met het verbranden van deze verfresten. Ook de MARIL muurverf, die grotendeels uit natuurlijke grondstoffen bestaat, is een duurzame keuze. Daarnaast is er de TOPLIN-lijn op basis van lijnolie.

2. KEIM

Natuurlijke ingrediënten zijn de basis voor de geheel oplosmiddelvrije mineraalverven van KEIM. Daarnaast neemt deze verf de CO2 die vrijkomt bij het aanbrengen op uit de lucht, wanneer de boel na het aanbrengen gaat drogen. Ga je voor een matte uitstraling? Kies dan voor een verf binnen de Optil-lijn, geschikt voor alle gebruikelijke ondergronden zoals (gipsen) binnenwanden en plafonds, maar ook voor over bestaande verflagen.

3. Rolsma

Met het Rolsma assortiment heeft het Friese familiebedrijf Anker Stuy Verven een verf gemaakt dat voor het grootste deel bestaat uit herwinbare grondstoffen, zoals lijnolie en andere plantaardige oliën. De biobased verven en lakken zijn gifvrij, geurarm, verkrijgbaar in tig verschillende kleuren en geproduceerd in Nederland.

4. Graphenstone

Graphenstone-verf (zowel voor binnen als buiten) is gemaakt van de 100 procent natuurlijke en 100 procent ecologische grondstoffen grafeen, kalk en water. De basis van alle verf- en pleistermaterialen van dit ecologische verfmerk is een duurzaam geproduceerde kalksoort. De ‘kalkverf’ absorbeert CO2 absorbeert en zorgt daarmee voor CO2-reductie in de lucht, wat prettig is voor het leefklimaat in huis.

5. Ecotec

De natuurverf van Ecotec bestaat volledig uit natuurlijke grondstoffen en bevat geen oplosmiddelen. Door het hoge gehalte aan leem werken deze natural paints ademend en vochtregulerend, wat zorgt voor een gezondere en prettigere leefomgeving. De leemverf van Ecotec heeft geen primer nodig want hecht, vult en dekt van zichzelf goed.