Werk je in Leeuwarden? Pak de fiets!

Werk
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Rond de grote steden in Noord-Nederland is veel woon-werkverkeer, omdat deze steden verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de banen in de regio. Om te voorkomen dat iedereen met de auto naar het werk gaat, biedt de gemeente Leeuwarden handige voorzieningen aan. Deze maken het extra voordelig om met de fiets naar de stad te komen en stimuleren duurzame mobiliteit. Maak jij er al gebruik van?

Gratis je fiets stallen

Als je op de fiets naar je werk gaat, dan wil je natuurlijk niet het risico lopen dat je fiets wordt gestolen. Leeuwarden biedt daarom gratis bewaakte fietsenstallingen aan. Je vindt deze aan het Zaailand of in de St. Jacobsstraat. In de fietsenstalling onder het Station Leeuwarden stal je jouw fiets elke eerste 24 uur gratis. Ook handig als je met het openbaar vervoer naar Leeuwarden komt en voor het laatste stukje de fiets pakt.

Fietsen vanaf een OV-plushalte

Wil je graag op de fiets naar je werk in Leeuwarden, maar is de afstand te groot? Dan kun je gebruikmaken van een OV-plushalte. Dit is een bushalte met extra voorzieningen, zoals fietskluizen en parkeerplaatsen. Door hier je fiets te stallen, kun je een deel van de route afleggen met de auto en een deel met de fiets. Je vindt de Friese OV-plushaltes in Drachten, Holwerd, Winsum en Wommels.

Elektrische fiets proberen

Voor de langere afstanden is het ideaal: een elektrische fiets. Daarmee ben je snel op je werk, vermijd je files, bespaar je kosten en uitstoot en krijg je ook nog extra beweging.

Park & Bike

Op verschillende locaties net buiten Leeuwarden vind je Park & Bike locaties. Hier kun je de auto parkeren en een fiets meenemen uit de kluizen om de rest van de route mee af te leggen. In de kluizen staan stadsfietsen van Leeuwarden Vrij-Baan, maar je kunt ook je eigen fiets erin zetten. Parkeren op de Park & Bike locaties is vaak goedkoper dan een parkeerplaats in de stad. Voorwaarde om hier gebruik van te maken, is wel dat jouw werkgever zich heeft aangesloten bij Werk Slim, Reis Slim.

Bepaal je optimale reiswijze

Benieuwd welke mogelijkheden er eigenlijk allemaal zijn om naar Leeuwarden te reizen? Op de website van Werk Slim, Reis Slim kun je vanaf verschillende plaatsen in Friesland bekijken welke opties er zijn. Zo zie je precies waar je jouw auto kunt parkeren om over te stappen op de fiets of bij welke OV-haltes je jouw fiets het veiligst kunt stallen.


In 2022 wil Leeuwarden fietsstad nummer 1 van Nederland zijn. Pak je vaker de fiets en help jij deze ambitie te verwezenlijken?