Wat levert thuiswerken op voor het milieu?

Werk
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Veel Nederlanders werken noodgedwongen thuis door de coronacrisis. En het lijkt erop dat dit nog wel even zo blijft. Grote kans dat we er zó gewend aan raken dat we ook na deze periode onze thuiswerkplek boven de kantoortuin verkiezen. Wat betekent al dat thuiswerken voor het milieu?

Minder CO2-uitstoot

Stel dat je iedere werkdag 50 kilometer met je auto aflegt om naar en van je werk te komen. Je verbruikt dan ongeveer 1 ton CO2 per jaar; qua uitstoot gelijk aan 7 keer naar Parijs vliegen of 16.000 kilometer met de trein reizen. Thuiswerken levert in dat geval een flinke milieuwinst op, omdat je auto een stuk minder schadelijke broeikasgassen uitstoot.


Woon je dicht bij je werk of ga je altijd met de fiets of elektrische auto naar je werk? Dan stoot je met jouw woon-werkvervoer al weinig tot geen CO2 uit en zal dit milieuvoordeel dus minder groot zijn.

Energiebesparing

Het energieverbruik in een kantoorgebouw kan flink oplopen. Wanneer deze energie afkomstig is van fossiele brandstoffen kan dit voor een milieubelasting zorgen. Is een kantoor niet elke dag helemaal bezet doordat meer mensen thuiswerken? Dan gaat het energieverbruik omlaag.


Daar tegenover staat je thuis ook energie verbruikt: ‘s ochtends wat langer douchen omdat je toch geen reistijd hebt, in de lunchpauze even televisie kijken. Alleen wanneer je zelf op je energieverbruik let, levert thuiswerken hier een milieuvoordeel op. Zet je bureau bijvoorbeeld voor het raam, zodat de lampen uit kunnen blijven. En vergeet niet om de stekker van je computer eruit te halen aan het eind van de werkdag, om sluipverbruik te voorkomen.

Minder verspilling

Stel, je krijgt een dik rapport van zo’n 30 pagina’s toegestuurd. Op kantoor had je dit misschien uitgeprint, dat leest wel zo makkelijk. Thuis denk je daar waarschijnlijk wat langer over na, omdat de kosten van de printerinkt voor eigen rekening zijn. Dat betekent minder papierverspilling.


Tijd voor lunch? Als je thuiswerkt, kun je de restjes in je koelkast bij elkaar schrapen en omtoveren tot een lekkere maaltijd. Zo gooi je niet alleen minder weg, maar je gebruikt daar ook een bord of beker voor die je af kunt wassen. Dat scheelt weer allerlei onnodig wegwerpmateriaal.