Iets met duurzaamheid doen? Hierbij wat suggesties voor je studiekeuze

Werk
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Steeds meer jongeren interesseren zich voor duurzaamheid. Kies je nu voor een duurzame studie, dan kun je straks werken aan een betere wereld. In dit artikel ontdek je hoe je voor een duurzaam diploma op mbo-, hbo- of universitair niveau kunt gaan. Van milieu en natuur, techniek en innovaties, tot cultuur en ondernemen; voor elke groene student wat wils.

Duurzame mbo-studies

Als mbo-student heb je allerlei opties om uit te kiezen. Duurzaamheid wordt namelijk een steeds belangrijker onderdeel in bestaande studies. Daarnaast zijn er ook mbo-opleidingen die zich helemaal toespitsen op duurzame onderwerpen, zoals groene energie of verantwoord ondernemen.


Het Friesland College en Nordwin College bieden samen MBO Life Sciences aan. Hieronder vallen een flink aantal opleidingen, onder andere gericht op milieu. Zo kun je de opleiding Adviseur leefomgeving volgen, waarmee je leert hoe je bedrijven en overheden kunt adviseren over hun milieubeleid.

Duurzame hbo-studies

Van Groningen tot Den Bosch, van Deventer tot Rotterdam: door het hele land vind je duurzame studies op hbo-niveau. In Leeuwarden kun je bij Hogeschool Van Hall Larenstein terecht voor verschillende hbo-bacheloropleidingen. Kies bijvoorbeeld voor Milieukunde als je je wil verdiepen in klimaatverandering en biodiversiteit. En tijdens de bachelor Management van de leefomgeving leer je hoe je gebieden en steden op een duurzame en groene manier kunt inrichten.


Ook interessant: de opleiding Chemie aan de Hanzehogeschool Groningen. Daar ontdek je onder meer hoe je materialen kunt recyclen en hoe je nieuwe duurzame brandstoffen uit planten kunt halen. Benieuwd naar wat je nog meer kunt studeren? Bekijk dan de lijst met duurzame hbo-studies van Duurzame Student.

Duurzame universitaire studies

Als universitaire student kun je kiezen uit een ruim aanbod aan duurzame studies, zowel Nederlands- als Engelstalige. Neem de bachelor Global Responsibility & Leadership van Campus Fryslân in Leeuwarden (onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen). Deze studie laat zich inspireren door de Sustainable Development Goals. Het stimuleert studenten om innovatieve, lokale oplossingen te bedenken die van de wereld een betere plek maken.


WIl je je liever volledig op natuur en milieu richten? Dan kun je voor een bachelor terecht in Wageningen of Nijmegen. Voor een economisch perspectief moet je in Eindhoven of Amsterdam zijn. En is techniek jouw ding, dan kun je het beste naar Delft of Utrecht.

Duurzame masteropleidingen

Na je bachelor nog niet uitgeleerd? Qua masterstudies kun je in Nederland je groene hart ophalen. In Utrecht vind je het grootste aanbod. Hier kun je bijvoorbeeld binnen Culturele Antropologie kiezen voor Sustainable Citizenship, een culturele en sociale benadering van duurzaamheid.


Ook de Wageningen University heeft een breed aanbod aan masters. Zoals Climate Studies, helemaal gericht op klimaatverandering en hoe we daar het beste op in kunnen spelen. In Groningen heb je de interdisciplinaire master Energy & Environmental Studies.


Bekijk een overzicht van alle bachelor- en masterstudies in Nederland op de website van Duurzame Student.

Duurzame dingen doen tijdens je studie

Al aan een studie begonnen maar je wil toch iets met duurzaamheid doen? Dat kan:

 1. Volg een duurzame minor
  Je kiest dan een aantal bijvakken op het gebied van duurzaamheid. Zo kun je je tijdens je studie toch met een betere wereld bezighouden.


 1. Loop stage bij een duurzaam bedrijf
  Op de vacaturebank van OneWorld vind je allerlei vacatures voor stages bij eerlijke organisaties.


 1. Schrijf je scriptie over een duurzaam onderwerp
  Een mooie afsluiting van je studie waarmee je toekomstige werkgevers laat zien dat jij een groen hart hebt.


 1. Sluit je aan bij studentennetwerken op het gebied van duurzaamheid
  Zoals bij de landelijke studentenorganisatie Studenten voor Morgen of de jongerenbeweging Fridays for Future.


 1. Doe mee met een (digitale) klimaatmars
  Laat zo van je horen én ontmoet andere studenten die zich samen met jou voor een betere wereld willen inzetten.