Anna Geesje strijdt tegen eenzaamheid: 'Bel gewoon eens aan'

Werk Bewust
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

In een echt duurzame wereld zorgen we niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor elkaar. Iedereen doet mee en niemand voelt zich buitengesloten. Een aandachtspunt op dat gebied is eenzaamheid. In 2016 voelde 43 procent van de Nederlanders van 19 jaar en ouder zich eenzaam. Het komt voor onder alle leeftijden en in alle lagen van de bevolking. Anna Geesje Bakker werkt als gebiedsteammedewerker in de Friese gemeente Waadhoeke en komt regelmatig bij eenzame mensen over de vloer. ,,Uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau bleek dat er in ‘mijn’ gemeente meer eenzaamheid is dan in andere Friese gemeenten. Dat was voor ons een trigger om er iets aan te doen.”

Losse initiatieven verbinden

Om iets te doen aan eenzaamheid onder inwoners is vanuit de gemeente Waadhoeke een speciale werkgroep opgericht. Anna Geesje: ,,Er zijn veel organisaties die het thema aanpakken, maar de samenhang ontbreekt. Wij richten ons op samenwerking door de verschillende initiatieven aan elkaar te verbinden.” De werkgroep stelde onder andere het manifest ‘Zeg nee tegen eenzaamheid’ op, waarbij al ruim 40 organisaties zich aansloten. In augustus van 2020 zette wethouder Boukje Tol namens de gemeente ook een handtekening onder het landelijke actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Eenzaamheid is van alle leeftijden

Als gebiedsteammedewerker gaat Anna Geesje langs bij mensen met een hulpvraag. ,,Ik kom thuis bij volwassenen met een lichamelijke beperking die bijvoorbeeld een woningaanpassing nodig hebben, maar ook bij mensen met psychiatrische problemen of andere cognitieve beperkingen.” De praktijk bevestigt de onderzoeken, zegt ze. ,,Ik zie dat eenzaamheid een thema is dat vaak terugkomt. In onze gemeente zijn vooral veel ouderen en boeren (die vaak afgelegen wonen, red.) eenzaam, maar het speelt evengoed onder jongeren en jongvolwassenen. Het wordt nog wel eens vergeten, maar eenzaamheid is echt van alle leeftijden.”

Waardevolle contacten

Dat je eenzaam bent, betekent niet per definitie dat je daadwerkelijk alleen bent. Volgens Anna Geesje is vooral de aard van het contact dat je met mensen hebt van belang. ,,Hoeveel vrienden en kennissen je hebt, zegt eigenlijk niets. Wat belangrijk is, zijn waardevolle contacten. Dat zijn mensen bij wie je je verhaal kwijt kunt, en die je het gevoel geven dat je ergens bij hoort. Als je zulke contacten niet hebt, geeft dat een behoorlijk leeg gevoel. Dát is eenzaamheid.”

Eenzaam door corona

Anna Geesje denkt dat corona gevoelens van eenzaamheid bij veel mensen heeft versterkt. ,,Een groot deel van de sociale activiteiten zijn tijdelijk gestopt en er is over het algemeen veel minder sociaal contact. Sommige mensen zitten dag in dag uit alleen thuis.” Misschien een lichtpuntje: we begrijpen eenzaamheid daardoor nu wel beter. ,,Mensen zoals jij en ik, die niet meer dagelijks onze collega’s zien, missen momenteel ook een deel van onze sociale contacten. Daardoor kunnen we ons beter een voorstelling maken van wat eenzaamheid betekent. Als je je eenzaam voelt door corona is dat iets tijdelijks, maar voor sommige mensen speelt dat gevoel al jaren.”

Dit kun jij doen

Wil jij iets doen aan eenzaamheid in jouw omgeving? Begin dan klein, adviseert Anna Geesje. ,,Kijk eerst eens bij je in de straat. Valt het je op dat er iemand alleen woont en dat je diegene niet of nauwelijks ziet? Bel gewoon eens aan om kennis te maken en te vragen hoe het gaat. Durf die stap te nemen. Dat is best even spannend, maar als het contact eenmaal gelegd is, gaat het vanzelf makkelijker.” Je kun je natuurlijk ook aanmelden als vrijwilliger bij bijvoorbeeld een buurthuis.


Als je zelf eenzaamheid ervaart, kun je voor informatie over organisaties waarbij je terechtkunt contact opnemen met het gebiedsteam (soms ook: wijkteam, sociaal wijkteam of sociaal team) van jouw gemeente.