5 simpele tips voor groener thuiswerken

Werk
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Comfortabeler en gezonder werken? Zorg voor meer groen in je (thuis)werkomgeving en geef de natuur een plek in je dagelijkse werk. En dat hoeft niet moeilijk te zijn, zo werd duidelijk tijdens het webinar ‘Natuurlijk Thuiswerken’ van IVN. Verschillende experts gaven hierin tips; wij delen er hier graag 5 met je.

Waarom groen gezond is

Werk je op kantoor, dan breng je een groot deel van je tijd binnen door. Dit kan volgens Daphne Teeling van IVN Natuureducatie Zuid tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Van hoofdpijn en futloosheid tot overgewicht en diabetes door onvoldoende beweging. Door de natuur meer in je werk en dagelijkse routines te betrekken, kun je dit voorkomen.

Positief effect van natuur

Ook voor je mentale gezondheid is contact met de natuur belangrijk. Jolanda Maas, socioloog bij de Vrije Universiteit Amsterdam, doet al jarenlang onderzoek naar het positieve effect van natuur op onze gezondheid. Zo zorgt een groene omgeving er niet alleen voor dat je meer gaat bewegen, maar ook dat je productiever en minder gestresst bent. Een wandeling door het bos geeft je bijvoorbeeld de kans om eens rustig te reflecteren op wat je allemaal meemaakt.

Met deze tips maak je jouw werk(omgeving) groener én gezonder:

1. Zet je bureau voor een raam

Je hoeft niet per se het bos of een groot natuurgebied op te zoeken om het positieve effect van de natuur te ervaren. Dit ervaar je al wanneer je vanuit je raam uitzicht hebt op groen. Een thuiswerkplek die uitkijkt op de bomen naast je huis of je tuin helpt dus al om een beetje meer te ontspannen.

2. Maak een ommetje door het park

Wandelen in een groene omgeving levert meer positieve gevoelens op dan rondlopen in een stedelijke omgeving. In de stad zijn veel meer prikkels en moet je beter opletten. In een park of bos krijgt je aandachtssysteem juist meer ruimte. Loop in je pauze dus niet een blokje om, maar maak een ommetje door het park.

3. Geniet bewust van de natuur

Grote kans dat je alsnog aan je werk denkt wanneer je onder werktijd een wandeling maakt. Dit kun je voorkomen door tijdens het lopen al je zintuigen te gebruiken om de natuur te ervaren. Luister goed naar de vogels die fluiten, snuif de geuren op en zie welke bloemen en planten je allemaal kunt ontdekken.

4. Activiteiten buiten doen

Telefoontje met een collega, een rapport lezen of een podcast luisteren. Er zijn vast wel onderdelen van je werk die je net zo goed buiten kunt doen, of dat nou in de tuin of in het park is. Neem je dit op in je werkroutine, dan zorg je ervoor dat je werkleven zich vaker buiten afspeelt. Geen straf, zeker met mooi weer!

5. Meer planten op je thuiswerkplek

Planten op de werkvloer maken je productiever en zorgen ervoor dat je je beter kunt concentreren. Oftewel: haal wat extra planten in huis. Het verzorgen van dit groen is misschien nog wel een uitdaging. Suzanne van Straaten van plantenbezorgservice Sprinklr, geeft een aantal tips:


  • Zet een plant niet naast de verwarming, daar is de lucht te droog.

  • Verplaats een plant niet te vaak; hij went aan zijn plekje. Af en toe draaien kan wel, dan groeit hij gelijkmatiger.

  • Hoe meer ruimte, hoe beter. Om een plant goed te laten groeien, is verpotten belangrijk.

  • Geef een plant niet te veel water. Veel planten sterven door overbewatering. Voel met je vinger of de aarde droog is en geef de plant dan pas water.

  • Heb je een philodendron, graslelie of monstera thuis? Deze zijn zeer geschikt om te stekken. Zo kun je je plantencollectie gemakkelijk uitbreiden.


Bekijk het webinar Natuurlijk Thuiswerken terug via YouTube.