Zelfs je menstruatie kan duurzamer: zo pak je dat aan

Verzorg me
Femke JaarsmaFemke Jaarsma

Wist je dat een vrouw in haar leven gemiddeld 13.000 menstruatieproducten gebruikt? En dat dit neerkomt op zo’n 600 kilo niet-recyclebaar afval? Dan zit er ook nog eens van alles in die ‘intieme’ wegwerpproducten dat slecht is voor het milieu én niet zo goed voor jou. Fijn dus dat er allerlei duurzame alternatieven zijn voor tijdens je menstruatie. Wel zo makkelijk: die kun je steeds vaker gewoon bij de supermarkt en drogist op de hoek krijgen.

Niet goed voor je lijf

Om ervoor te zorgen dat tampons en maandverband er extra wit uitzien, goed absorberen en toch dun zijn, zitten er vaak onnatuurlijke stoffen in. Bleek en plastic, bijvoorbeeld. Gek genoeg lees je hierover niets op de verpakking, maar je snapt dat dit niet heel gezond is. Ze kunnen allergische reacties en andere lichamelijke klachten veroorzaken.

Duurzame alternatieven voor tampons en maandverband

Wil jij je ongesteldheid met een fris en veilig gevoel zien door te komen? Probeer dan eens een van deze alternatieven:

Tampons en maandverband van biokatoen

Katoen lijkt onschuldig, maar is het meest intensief bespoten gewas ter wereld. Naast synthetische stoffen, zit er soms ook parfum in. Voelt ineens niet meer zo prettig hè? Tampons, maandverband en inlegkruisjes van 100 procent biologisch katoen zijn een betere keus. Zoals die van Yoni, die op een veilige en eerlijke manier geproduceerd zijn. Lief voor je lichaam, want zacht, ademend en beschermend. En milieuvriendelijker, want biologisch afbreekbaar.

De menstruatiecup

Als zero waste jouw ding is, is de menstruatiecup dat ook. Zo’n cup - meestal gemaakt van rubber of siliconen - vangt inwendig bloed op en moet je 2 tot 3 keer per dag legen en reinigen. Het inbrengen vergt wel even wat oefening. Maar daar staat tegenover dat de cups geen schadelijke stoffen bevatten en hypoallergeen en latexvrij zijn. Bovendien kun je met 1 cup wel 5 tot 10 jaar toe. Er zijn inmiddels verschillende soorten en merken op de markt. Met de Ruby Cup help je een meisje in Afrika om naar school te kunnen blijven gaan. De OrganiCup kun je op je gemak 90 dagen testen. Is het toch niets voor jou, dan krijg je je geld terug.

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband is gemaakt van zachte en absorberende stof (biokatoen en/of bamboevezels) met een ademend en waterafstotend laagje. De verbandjes kunnen gewoon in de wasmachine en gaan jaren mee. Je kunt je wasbare maandverband aanschaffen bij onder andere EcoFemme en CuteCotton. Met jouw aankoop help je niet alleen jezelf, maar ook meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden.

Herbruikbare tampons

Ja echt, ze bestaan: wasbare tampons van een dubbel laagje biokatoen of ongebleekt katoen. Je rolt de stof strak op, doet er een koordje erom, brengt de tampon in en wast de boel na gebruik uit.

Menstruatieslips

In menstruatieondergoed zitten meerdere ingebouwde lagen die vocht afvoeren, bacteriën bestrijden en net zoveel absorberen als 2 tampons. Na het dragen spoel je de menstruatieslip af met koud water en dan hop, in de wasmachine ermee. Ga bij voorkeur voor slips van biokatoen of bamboe.