Verzorgingsproducten die je liever vermijdt vanwege microbeads

Verzorg me
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Ze zitten in tandpasta, scrubs, facewash en nog veel meer verzorgingsproducten: microbeads. Microbeads zijn microscopisch kleine stukjes plastic die in het milieu én in ons lichaam belanden. Zo vermijd je ze zoveel mogelijk.

Microbeads in verzorgingsproducten

Microbeads worden aan verzorgingsproducten toegevoegd om ze een reinigend effect te geven of om een product mooier te laten lijken. De kleine, onoplosbare plastic bolletjes zijn niet groter dan 1 mm. Ze belanden na een douchebeurt in ons waterzuiveringssysteem. En omdat ze zo klein zijn, is het moeilijk om ze eruit te filteren. Dit heeft als gevolg dat er na een gemiddelde douchebeurt, waarbij je je tanden poetst en je huid scrubt, maar liefst 100.000 van deze microdeeltjes in het milieu verdwijnen.


Veel van de plastic deeltjes belanden uiteindelijk in zee. Daar dragen ze bij aan de plastic soep, die een ernstige bedreiging vormt voor het milieu. Vissen en andere zeedieren nemen de microbeads op. Als zij vervolgens op ons bord terecht komen, krijgen wij zelf de plastic deeltjes binnen.


Schadelijk voor onze gezondheid?

Niet alleen via verzorgingsproducten, maar ook via allerlei andere producten krijgen we kleine plastic deeltjes binnen. Zo ontdekten Canadese onderzoekers recentelijk dat een plastic piramidevormig theezakje in één theekopje maar liefst 11,6 miljard microplastics (deeltjes kleiner dan 5 mm) en 3,1 miljard nanoplastics (nog veel kleiner) achterlaat. Ook zitten er plastic deeltjes in bijvoorbeeld bier, honing en waterflesjes. Het is niet te voorkomen dat je ze binnenkrijgt, want je ademt ze ook in via de lucht.


Hoe slecht zijn deze plastic deeltjes dan eigenlijk voor onze gezondheid? Naar het antwoord op deze vraag zijn wetenschappers hard op zoek. In april 2019 zijn hier met subsidie van ZonMw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, vijftien onderzoeken naar gestart. De exacte effecten van de plastic deeltjes op onze gezondheid weten we dus nog niet, maar laten we tot die tijd het zekere voor het onzekere nemen en ze zoveel mogelijk vermijden.


Doe de check: Beat the Microbead app

Het is niet altijd even makkelijk om te herkennen in welke verzorgingsproducten de microbeads precies zitten. Als je één van de volgende ingrediënten op de verpakking ziet staan, dan kun je het product in ieder geval beter niet kopen: polypropeen (PP), polyethyleen (PE), polyethyleentereftalaat (PET), nylon, PTFE (Teflon) en polymethyl methaacrylaat (PMMA, plexiglas).


Geen zin om steeds de ingrediëntenlijstjes door te spitten? Gebruik dan de handige app Beat the Microbead, ontwikkeld door Stichting Noordzee en de Plastic Soup Foundation. Deze vind je in de App Store (iOS) en de Play Store (Android). Hiermee kun je eenvoudig checken of een product microbeads bevat door de streepjescode te scannen. Binnen een paar seconden krijg je een groen vinkje of een rood kruis te zien. Zo weet je precies welke producten je het beste kunt vermijden.


Meer weten over gezonde en eerlijke verzorgingsproducten? Redacteur Sanne Eva schreef al eens over shampoo waar je blij van wordt.