Verduurzaam en minimaliseer je verzorgingsritueel in 4 stappen

Verzorg me
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Talloze flesjes, potjes en tubes met crèmes, smeersels en lotions waarvan je eigenlijk geen flauw benul hebt wat er nu eigenlijk in zit. Waarschijnlijk is dat wat je ziet als je een snelle blik op de inhoud van je badkamerkastje en toilettas werpt. Een minimalistisch verzorgingsritueel bespaart je tijd (en onnodige rommel), is vriendelijker voor je portemonnee en – als je het een beetje bewust aanpakt – ook nog eens milieuvriendelijker.

Ben je toe aan een opgeruimde badkamer en een gezonde huid? Dit stappenplan helpt je op weg:

Stap 1: bepaal de basis

Wees eerlijk: heb je echt 8 verschillende middeltjes nodig voor het verzorgen van je gezichtshuid? En al die varianten bodylotions, douchegels en shampoo: zijn ze nuttig, of staan ze stiekem vooral in de weg? Bepaal voor jezelf wat je echt nodig hebt. Het is handig als je weet welk huid- en haartype je hebt, zodat je straks bewust voor producten kunt kiezen wanneer je iets nieuws nodig hebt. Doe dus eventueel wat onderzoek. Of, wel zo makkelijk, vraag het aan een expert, zoals je kapper of schoonheidsspecialist. Schrijf op welke producten voor jou onmisbaar zijn en houd dit lijstje bij de hand voor stap 2.

Stap 2: de bezem erdoor

Ga eens kritisch door je beautyvoorraad heen en bepaal wat je echt gebruikt (en wilt gebruiken) en wat niet. Dit betekent trouwens niet dat je de hele bups van overbodige producten meteen moet weggooien, wél dat je ze niet vervangt wanneer ze eenmaal op zijn. Alleen the essentials, weet je nog? Wil je toch graag meteen van de overtollige ballast af, maak dan iemand anders blij met wat jij niet meer nodig hebt.

Stap 3: kies voor natuurlijk

Kies voortaan alleen nog voor producten zonder chemische toevoegingen en onbegrijpelijke ingrediënten. Zo natuurlijk mogelijke huid- en haarverzorging is veel beter voor het milieu, én veel vriendelijker voor je lijf. Een grappige basisregel is: zou je het op durven eten? Zo niet, smeer het dan ook niet op je huid.

Stap 4: ga voor zero waste

Aandacht voor verpakkingen is de laatste – maar wel een heel belangrijke stap – in het verduurzamen en minimaliseren van je verzorgingsritueel. Kies als het kan voor verpakkingsvrij (zoals zeepblokken en shampoo bars) of zoek anders naar producten in een herbruikbaar of biologisch afbreekbaar jasje. Vergeet ook zaken als tandenborstels (bijvoorbeeld van bamboe), wattenschijfjes (wasbare varianten zijn een uitkomst), wattenstaafjes (zeg nee tegen die van plastic) en menstruatieproducten niet. Kun je niet vinden wat je zoekt en houd je wel van een experimentje? Ga dan aan de slag met DIY-verzorgingsproducten. Een scrub van koffiedik, bijvoorbeeld, of homemade handcrème.

Wijs met water

Duurzamer verzorgen gaat niet alleen over de producten die je daarbij gebruikt: ook water speelt een belangrijke rol. Heb je de smaak van het minimaliseren eenmaal te pakken, probeer dan ook om je waterverbruik te verminderen. Dat is eenvoudiger dan je denkt. Zo bespaar je door 1 minuut korter te douchen al snel zo’n 15 liter water.