Duurzame badmode voor mannen en vrouwen

Verzorg me
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Zo’n beetje alle zwemkleding wordt gemaakt van synthetische materialen als nylon, polyester en elastaan. Die laatste, ook wel bekend als lycra of spandex, zorgt voor stretch, waardoor de zwemkleding mooi aansluit op je lichaam. Het nadeel van deze stoffen is dat ze uit kunststof bestaan en microplastics bevatten. Die microbeads komen via het spoelwater van de wasmachine in de natuur terecht. Een perfect duurzaam alternatief – zwemkleding zonder plastic dus – bestaat helaas (nog) niet. Maar er zijn gelukkig wel steeds meer merken die op een bewuste manier bikini’s, badpakken en zwembroeken produceren.

ECONYL® en andere duurzame materialen

Bewust produceren doen ze bijvoorbeeld door materialen te recyclen, te zorgen voor verantwoorde omstandigheden voor arbeiders en milieubewust te verpakken en versturen. Zo zijn er steeds meer badpakken en bikini’s van gerecycled polyester of gemaakt van ECONYL®-garen. ECONYL® wordt gemaakt van gerecycled nylon uit bijvoorbeeld visnetten en ander afval-nylon.

4x zorgeloos het water in

Wil jij zonder schuldgevoel de zee of het zwembad in duiken? Bij deze merken (allemaal online verkrijgbaar) vind je zo duurzaam mogelijke badpakken, bikini’s en zwembroeken voor dames en heren:

1. Augustine (dames)

Slow fashion-merk Augustine (zie foto) maakt badkleding in een minimalistische stijl, waarin vrouwen zich zelfverzekerd en comfortabel voelen. De kleine maar veelzijdige collectie bestaat uit badpakken en bikini’s in frisse kleurtjes en is gemaakt van ECONYL®.

2. JUNGL Swimwear (dames)

Deze bewuste badmodecollectie wordt ontworpen in Amsterdam en op ethische wijze geproduceerd in Portugal. De items zijn gemaakt van ECONYL® en ook in de rest van de bedrijfsprocessen staat duurzaamheid voorop. Alle verpakkingen zijn zo klein mogelijk en gemaakt van herbruikbaar gerecycled of biologisch materiaal. Om meer bewustwording te creëren over het uitsterven van diersoorten, is de Catch of the day-collectie van JUNGL vernoemd naar 6 bedreigde zeedieren.

3. Fighetti (heren)

Door Italië geïnspireerde zwemkleding voor heren, maar van Nederlandse oorsprong. Al kun je de zwemshorts ook prima als korte broek dragen, want de collectie van Fighetti is zo gemaakt dat je er het liefst de hele dag in rondloopt. Ook dit merk maakt gebruik van ECONYL®.

4. Dedicated (dames en heren)

Het Zweedse merk Dedicated heeft naast een een uitgebreid aanbod urban streetwear ook een collectie met zwemkleding voor zowel heren als dames. Dedicated werkt onder andere met duurzame stoffen als GOTS-gecertificeerde en fairtrade katoen. Voor de vrolijke zwembroeken, badpakken en bikini’s is gebruikgemaakt van gerecycled polyester gemaakt van PET-flessen.

Verantwoord wassen

Gerecycled plastic is nog steeds plastic. Vooral bij wassen in de wasmachine komt er veel microplastic vrij. Spoel je zwemkleding dus bij voorkeur uit met de hand, dit komt de levensduur ook ten goede. Gebruik je toch liever de wasmachine, doe je zwemkleding dan in een speciale waszak die de microplastics opvangt.