5 goede redenen voor tweedehands kleding

Verzorg me
Femkje JaarsmaFemkje Jaarsma

Jouw kledingkeuzes en -aankopen hebben een behoorlijke impact op het milieu. Het goede nieuws: je kunt die impact zelf zo veel mogelijk beperken. Bijvoorbeeld door minder trendgevoelige items te kopen en te kiezen voor eerlijke, duurzame kledingmerken als je iets nieuws nodig hebt. Maar wat vaker tweedehands kleding dragen is ook een goede, duurzamere optie.

Hoe vaker eenzelfde kledingstuk wordt gedragen, hoe lager de milieu-impact. Mooi meegenomen: je bespaart flink wat euro’s als je tweedehands koopt.

Milieu-impact van kleding

De productie van kleding heeft invloed op onder andere land- en waterverbruik, CO2-uitstoot, het gebruik van bestrijdingsmiddelen, de plasticsoep en dierenwelzijn. Dit geldt zeker voor fast fashion, maar - doorgaans in mindere mate - ook voor kleding gemaakt van duurzame stoffen en gerecyclede materialen. Kies je voor tweedehands kleding, dan bespaar je daarmee eenvoudig grondstoffen, energie en afval.Dit zijn 5 milieuvriendelijke redenen om voor pre-loved mode te kiezen:

1. Water besparen

Het verbouwen van katoen, verven en wassen van de stoffen en verwerken van afvalstoffen kost heel veel water. Zo is voor 1 katoenen shirt maar liefst 2.700 liter water nodig en voor een spijkerbroek gemiddeld 8.000 liter.

2. Watervervuiling voorkomen

Het telen van katoen voor nieuwe kleding vervuilt het oppervlakte- en grondwater. Vaak belanden giftige chemicaliën die gebruikt worden bij het verven en bleken van stoffen in oppervlaktewater.

3. Beter voor dieren en planten

CO2-uitstoot, watervervuiling en het gebruik van pesticiden veroorzaken schade aan de natuur. Minder katoen telen betekent minder landgebruik, minder boskap en daarmee minder verlies van biotopen waar dieren en planten leven. En dat is weer beter voor de biodiversiteit.

4. CO2-uitstoot verminderen

De productie van stoffen en het transport - of dat nu per vrachtwagen, schip of vliegtuig is - van het eindproduct naar de consument, zorgen voor flink wat CO2-uitstoot. Voor je tweedehands aankopen kun je vaak terecht bij de (lokale) kringloop of tweedehands kledingwinkels in de omgeving. Koop je online, doe dat dan bij voorkeur binnen Nederland. Dit scheelt transportkilometers en dus (lucht)vervuiling.

5. Energie en transport besparen

Het weven van garen en maken van stoffen kost veel energie, en dat geldt ook voor transport. Vaak wordt kleding namelijk in het buitenland geproduceerd. Bestaande kleding - die je tweedehands koopt - hoeft niet (meer) gemaakt te worden: het is er immers al. En voor tweedehands kleding die in eigen land verkocht wordt, zijn weinig transportkilometers nodig.

Tweedehands is betaalbaar

Mocht je nog niet overtuigd zijn: tweedehands is vaak een stuk goedkoper dan nieuw. Vind je een bepaald merk erg mooi, maar te duur? Misschien past het tweedehands wel binnen je budget. Ook voor kledingstukken die je maar weinig denkt te dragen, bijvoorbeeld naar een gala of themafeest, bespaar je flink als je voor tweedehands kiest. Voor sommigen is het speuren naar echte vintage een sport: in de kledingrekken van de kringloop kom je soms zomaar bijzondere vondsten tegen.