Zonder auto leven: Thomas doet dat zo

Reis Bewust
Coen BerkhoutCoen Berkhout

Denk je wel eens na over de manier waarop je reist? Er zijn allerlei duurzame alternatieve vervoermiddelen die je naar jouw bestemming kunnen brengen. Maar hoe werkt dat in de dagelijkse praktijk? We vragen het aan Thomas Haitsma (27); hij besloot in 2020 zijn auto weg te doen.

Je verkocht in januari je auto. Was dit een van je goede voornemens?

,,Je zou het onder ‘goede voornemens’ kunnen scharen, maar ik liep al een half jaar rond met het idee mijn auto weg te doen. Het nieuwe jaar was gewoon het beste moment vanwege de APK-vervaldatum van mijn auto. Door hem in januari weg te doen, kon ik de eerstvolgende keuring skippen. Het moment koos ik dus vooral uit praktische overwegingen.”

Waarom wilde je van de auto af?

,,Vorig jaar zomer zat ik met wat vrienden aan het water van het Reitdiep in Groningen. Iemand vroeg: ‘Wat zou je nooit kopen?’. Ik moest daar even over nadenken maar mijn antwoord was ‘een auto’. Mijn vrienden vonden dat nogal vreemd omdat ik al sinds mijn 16de autorijd en een van de weinigen was met een auto. Toch realiseerde ik me dat deze, voor mij althans, het meest vervangbare vervoermiddel is. Mijn studie heeft de beslissing ook beïnvloed. Ik ben bezig met mijn scriptie voor de masteropleiding Sustainable Development in Utrecht. Deze opleiding heeft me aan het denken gezet over wat je zelf kunt doen voor een duurzamere wereld.”

Dat moet je even uitleggen…

,,Mijn familie is Fries, maar ik ben in Thailand opgegroeid. Daar ging ik naar de middelbare school. In Thailand rijdt iedereen vanaf z’n 12de op een scooter en vanaf 16 jaar kun je daar vrij eenvoudig een autorijbewijs halen. Dat is ook wel nodig; anders ben je aangewezen op taxi’s of het niet bijzonder goede openbaar vervoer, waardoor je moeizaam op je bestemming komt. Toen ik 16 werd, haalde ik mijn rijbewijs en reed ik iedere dag met mijn broertjes naar school en alle andere plekken waar we heen wilden. Mijn punt: daar was een auto haast noodzaak, maar hier in Nederland is dat minder.”

Hoe reis je nu als je de stad uit moet?

,,Ik denk dat ik nu 80% met de trein afleg, de andere 20% carpool ik. Als ik voor een gesprek met mijn scriptiebegeleider in Utrecht moet zijn, is dat met de trein vanaf Groningen prima te doen. Iets lastiger is het om mijn midweekse training met het Nederlands lacrosse-team te halen. Als ik dan met de trein ga, ben ik pas om 1 uur ‘s nachts thuis. Gelukkig heeft een van mijn teamgenoten, die in Zuidlaren woont, sinds een maand een volledig elektrische auto. Fijn voor hem, want de reis kost hem haast niks. En handig voor mij, want ik kan met een gerust hart carpoolen.”

Mis je de auto dan helemaal niet?

,,Het valt me best mee, hoeveel ik mijn oude Toyota Starlet mis. In de ruim 10 jaar dat ik een auto had, kon ik natuurlijk overal heen, wanneer ik maar wilde. Nu ben ik meer gebonden aan tijden en andere mensen, maar mijn keuze voelt goed. Als ik volgende zomer voor het Europees Kampioenschap lacrosse met het team naar Krakau vlieg, heb ik (terecht, hoop ik) minder last van vliegschaamte. Wat het nog makkelijker zou maken, is wanneer er een echt Europees treinnetwerk komt. Buiten de landsgrenzen reizen is nu onnodig moeilijk als je geen auto hebt. We zijn in februari op wintersport geweest met de trein. Naar Zell am See, een van de weinig plekken waar je goed kunt komen per trein. Maar we moesten wel 4 verschillende treintickets bij 3 verschillende spoorwegbedrijven kopen.”