Fossielvrij vervoer: dit zijn je opties

Reis
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Elektrisch rijden of rijden op groengas, blauwe diesel of waterstof. Het zijn allemaal fossielvrije alternatieven voor vervuilende brandstoffen. Wat voor jou de beste optie is, hangt af van je persoonlijke wensen. Welke opties zijn er?

Personenauto’s zijn verantwoordelijk voor maar liefst 10 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Hier kunnen we iets aan doen door onszelf fossielvrij te vervoeren. Ontdek meer over de verschillende opties:

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het aantal oplaadpunten neemt snel toe en meer automerken brengen een elektrisch model op de markt. Vanwege de kostbare accu zijn elektrische auto’s in aanschaf vaak duurder dan die met een brandstofmotor. Daar staat tegenover dat ze voordeliger zijn in onderhoud en gebruik. De distributieriem vervangen en olie verversen zijn bijvoorbeeld verleden tijd.


Elektrisch rijden is ook gunstig voor de portemonnee. Zo betaal je tot 2025 geen wegenbelasting voor een elektrische auto. Toch nog te duur? Dan is private leasen een optie, waarbij je voor een vast bedrag per maand elektrisch kunt rijden. Of kies voor een elektrische deelauto. Dan deel je de kosten, bijvoorbeeld met je buren.

Groengas

Dit is het schone en niet-fossiele alternatief voor aardgas. Een auto die op groengas rijdt stoot 72 procent minder CO2 uit dan dezelfde auto op benzine. Dit gas wordt namelijk geproduceerd door het vergisten van afvalstromen (biomassa), zoals rioolslib, mest of groente- fruit en tuinafval. In Nederland kun je inmiddels bij 160 locaties groengas tanken.

Nog wat pluspunten: groengas is een stuk veiliger dan benzine, want het vat minder snel vlam. En wanneer het vrijkomt vervliegt het. Ook fijn: groengas is een goedkope brandstof, onder andere doordat het geen accijns kent en de auto zuiniger rijdt.

Blauwe diesel

Een duurzaam alternatief want in vergelijking met fossiele diesel is de CO2-uitstoot van blauwe diesel maar liefst 89 procent lager. Daarnaast is het biologisch afbreekbaar omdat het gemaakt wordt uit plantaardige afvaloliën. In de toekomst is het zelfs mogelijk om het uit oude autobanden, cellulose en algen te maken.


Het aantal tanklocaties voor blauwe diesel verschilt per provincie. Zo vind je er in Groningen en Drenthe slechts één per provincie, terwijl je er in Friesland juist relatief veel vindt. Je herkent blauwe diesel bij de tanklocaties aan zijn officiële naam: HVO (Hydrotreated Vegetable Oil).

Waterstof

Een waterstofauto is een elektrische auto die geen batterij heeft, maar waterstof als energiebron gebruikt. Bij de omzetting van waterstofgas in stroom ontstaat er uitsluitend waterdamp en warmte. En dus geen luchtvervuilende stoffen zoals stikstofoxiden of fijnstof, wat wel het geval is bij fossiele brandstoffen. Waterstof is in Nederland in opkomst: op dit moment is het aantal waterstoftankstations nog op één hand te tellen en is we slechts een klein aanbod aan voertuigen.

Hoe maak ik nou de juiste keuze?

We legden deze vraag voor aan Bouwe de Boer. Hij werkt als Energiecoördinator bij de Gemeente Leeuwarden en is projectleider van Fossylfrij Fryslân:


,,Als je kijkt naar de prijs, dan is groengas op dit moment het beste alternatief. Maar dat hangt uiteraard vooral af van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Personenauto’s op diesel kunnen direct overstappen op renewable diesel, oftewel blauwe diesel. In het personenvervoer zal diesel echter steeds verder uitsterven, terwijl blauwe diesel in de transportsector wel van grote toegevoegde waarde kan zijn. Doordat vrachtwagens enorme afstanden afleggen, is rijden op een batterij minder praktisch.”


,,Voor personenauto’s heeft elektrisch rijden juist de toekomst. Het is volop in ontwikkeling en daardoor nu nog vrij kostbaar. Maar het wordt steeds beter, efficiënter, sterker en dus ook goedkoper. Over een aantal jaar is een elektrische auto daarom verreweg de beste optie.”


Hij concludeert: ,,Uiteindelijk is niet rijden natuurlijk het állerbeste. Thuiswerken, vergaderen via internet, fietsen, trein, bus, skeeleren, polsstokspringen of anders deelauto’s. Dat zijn alternatieven die ik het warmst aanbeveel.”