Beleef een nachtelijk avontuur in de Nederlandse Dark Sky Parken

Reis
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Zin in een uitje waar je niet vroeg je bed voor uit hoeft? Ook ’s avonds en ’s nachts valt er genoeg te beleven. En dan bedoelen we nu eens niet in de kroeg, maar in de natuur.

De twee Nederlandse Dark Sky Parken zijn overdag al adembenemend mooi en zodra de avond valt, worden ze extra bijzonder. Dan is het er, anders dan op de meeste plekken in Nederland, namelijk nog echt donker.

Lichtvervuiling

Veel van de enorme hoeveelheid kunstlicht die ons land in de donkere uurtjes verlicht, is nergens voor nodig. Je loopt vast wel eens op een laat tijdstip langs een sportveld of kantoorgebouw waar de lampen nog branden. Al dat overvloedige licht zorgt voor lichtvervuiling die schadelijk is voor mens en natuur.


Zo raken dieren die ’s nachts naar eten zoeken ervan in de war. Ook wij mensen zelf doen het veel beter met echte duisternis; slapen gaat nu eenmaal een stuk beter als het helemaal donker is. En minder ernstig, maar wel heel jammer: al die verlichting belemmert je zicht op de sterrenhemel behoorlijk.

Twee Dark Sky Parken

Dark Sky Parken zijn gebieden waar het ’s nachts nog echt pikdonker is en waar de duisternis bewust behouden wordt. Wereldwijd zijn er nu zo’n veertig van zulke plekken. Nederland is een van de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Best boffen dus, dat we toch in het bezit zijn van maar liefst twee Dark Sky Parken. En voor noorderlingen zijn die ook nog eens heel dichtbij. Je vindt er eentje op het Friese Waddeneiland Terschelling en eentje in het Lauwersmeergebied, op de grens van Friesland en Groningen.

De Boschplaat op Terschelling

De Boschplaat, aan de oostkant van Terschelling, is het eerste Dark Sky Park van ons land. Op dit deel van het eiland wonen geen mensen. Het is wél een walhalla voor vogels, die er ongestoord kunnen leven zoals de natuur dat bedoeld heeft. Om de Boschplaat in het donker te ontdekken, kun je via VVV Terschelling een excursie met de boswachter of zelfs een compleet Dark Sky-arrangement boeken.

Lauwersmeergebied

Sinds 2016 mag ook Nationaal Park Lauwersmeer zich een Dark Sky Park noemen. En ook hier organiseert Staatsbosbeheer regelmatig excursies in het donker. Zowel op Terschelling als in het Nationaal Park Lauwersmeer heb je een fantastisch uitzicht op het heelal. Bewonder de maan en de sterren, de Melkweg en – als je geluk hebt – zelfs het noorderlicht. Is het toevallig net bewolkt? Niet getreurd: een donkerder dan donkere nacht is een belevenis op zich.

Wanneer ga je?

Je kunt het beste tijdens nieuwe maan gaan (check hier wanneer dat is). Dit is de donkerste tijd van de maand. Omdat er dan weinig maanlicht is, kun je in deze periode – mits het een heldere avond is, natuurlijk – zelfs de zwakkere sterren zien.

Tip voor thuis

Zelf een beetje bijdragen aan de vermindering van lichtvervuiling? Laat dan om te beginnen geen overbodige lampen branden. En heb je buitenverlichting die je ’s nachts beslist aan wilt laten? Zorg er dan in elk geval voor dat ze niet te fel zijn en niet naar boven gericht staan.

Nacht van de Nacht

Meer bijzonders in het donker ontdek je tijdens de Nacht van de Nacht, die in 2019 plaatsvindt op 26 oktober.


Heb jij – waar dan ook ter wereld – al eens een Dark Sky Park bezocht?