6x leuk om te doen tijdens je thuisblijfvakantie

Reis
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Geen inpak- en reisstress, betaalbaar, beter voor het milieu en je hoeft er niet beslist je kostbare vakantiedagen voor op te nemen: een staycation heeft stiekem flink wat voordelen.

Is een thuisblijfvakantie nieuw voor je? Dan vraag je je misschien af of het niet gaat vervelen om je welverdiende vakantie door te brengen op een bekende plek. Wees gerust, voor je het weet heb je de smaak van een vakantie in eigen huis en tuin helemaal te pakken.


Er is meer dan genoeg te doen (als je tip 1 niet meetelt):

1. Niets

Jawel: he-le-maal niets. Het klinkt makkelijk, maar in een tijd waarin we altijd maar gefocust zijn op beter, meer en sneller is nietsdoen echt een kunst. Probeer het maar eens, gewoon een tijdje achterover leunen en je omgeving in je opnemen. Oké, dan doe je dus alsnog wel íets, maar het gaat erom dat je niets nuttigs doet. Lummelen helpt je om echt te ontspannen, en dat is weer hartstikke goed voor je creativiteit. Reken maar dat jij aan het eind van je staycation bruist van de ideeën als je zo af en toe een lummeldagje houdt.

2. Toerist in eigen stad

Of dorp, dat kan natuurlijk ook. We zijn zo gewend aan onze omgeving dat we de schoonheid ervan nauwelijks nog zien. Trek je wandelschoenen aan, pak de fiets of huur een bootje en ga op de bonnefooi op ontdekkingstocht naar de mooiste verborgen lokale (natuur)parels. Zijn de musea weer geopend? Breng daar dan ook eens een bezoekje aan.

3. Bankhangen

Voor op druilerige dagen: geniet van een dagje bankhangen en tv-kijken en doe meteen wat inspiratie op voor een duurzaam leven met deze 10 documentaires met een groen randje of deze bewuste kijktips voor het hele gezin. Luister je liever? Deze podcasts over groene energie zijn ook de moeite waard.

4. Lekker lezen

Kom je normaal gesproken nauwelijks aan lezen toe, dan is een thuisblijfvakantie perfect om eindelijk eens die stapel boeken op je nachtkastje ‘weg te werken’. Mocht je nog wat leestips kunnen gebruiken: hebben we voor je.

5. Kamperen in de tuin

Heb je kinderen? Dan is dit gegarandeerd een succes. Zet gewoon je tent op in de (achter)tuin en doe alsof je op de camping bent. Voordeel: geen rijen bij de wasruimten en als je het ’s nachts koud krijgt, kruip je gewoon je eigen bed in.

6. Toch een beetje weg

Wil je toch een beetje weg zijn, al is het maar voor een paar dagen? Support je locals en boek een fijne camping, mooi hotel of gezellige bed & breakfast in de buurt. Zelfs in tijden van social distancing is dat een optie, want steeds meer accommodaties maken een ‘contactloos’ verblijf mogelijk.