5 x dit zijn de voordelen van een staycation

Reis
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Het is eigenlijk niet meer dan een hip woord voor een thuisblijfvakantie: staycation. Niks niet lang in een vliegtuig zitten voor een reis naar een ver exotisch oord, maar dicht bij huis of ‘gewoon’ thuis genieten van je vakantie.

Thuis op vakantie

Moet je nog even wennen aan het idee? Misschien kunnen we je enthousiasme aanwakkeren met dit rijtje voordelen van een vakantie in eigen huis en tuin:

1. No stress

Je hoeft geen koffers in te pakken, geen keuze te maken uit welke boeken er wel of niet mee kunnen, niet bang te zijn dat al die bagage onmogelijk in de gezinsauto past en het is ook nergens voor nodig om je druk te maken over al dan niet parkeren bij het vliegveld en het halen van je vlucht. Ben je ooit zó relaxed aan je vakantie begonnen?

2. Milieuvriendelijk

Reken maar dat de klimaatafdruk van een staycation vele malen kleiner is dan een vakantie ver weg. Vooral vliegreizen hebben een flinke impact op het milieu. Sterker nog, vliegverkeer is een van de grootste vervuilers die we kennen. Ter illustratie: een retourtje Schiphol-Bali (directe vlucht) veroorzaakt al snel zo’n 2,81 ton CO2 uitstoot. Per persoon, ja. Met een thuisblijfvakantie hoef je je daar in elk geval geen zorgen over te maken.

3. Lekker goedkoop

Iedereen kan op staycation, zelfs als het saldo van je spaarrekening op nul staat. De reis heen en terug, accommodaties, eventuele kosten voor extra bagage, misschien zelfs een visum: allemaal dingen die je voor een staycation niet nodig hebt. Zelfs op de souvenirs kun je besparen.

4. Schoonheid dichtbij

Een thuisblijfvakantie is de ideale gelegenheid om je oude vertrouwde omgeving eens met andere ogen te bekijken. Als je met aandacht en nieuwsgierigheid om je heen kijkt, zie je dingen die je normaal gesproken misschien voor lief neemt. Ineens valt het je op hoe prachtig het park is, dat het strand op een paar kilometer afstand helemaal niet onderdoet voor een Franse of Spaanse variant en dat geen enkel hotel ter wereld – hoe luxe ook – ooit kan tippen aan het comfort van je eigen huis. Is er een natuurgebied in de buurt dat je nog nooit bezocht hebt? Geknipt voor op je staycation-bucketlist.

5. Zo lang (of kort) als je wilt

Je staycation kan zo kort of zo lang duren als je zelf wilt. Een weekend of week is prima, maar slechts een dagje kan ook. Zelfs als je even geen (langer) verlof kunt opnemen, kun je op een normale vrije dag al genieten van een thuisblijfvakantie.

Toch een beetje weg

Mocht je een vakantie in eigen huis en tuin (of balkon) toch niet zo zien zitten: ook een vakantie in de buurt telt als een staycation. Wat dacht je van een stedentripje naar een Nederlandse stad die je nog nooit bezocht hebt, eilandhoppen op de Friese Wadden, roadtrippen door het land met een camper of een good old fietsvakantie?


Nu kan het allemaal nog even niet, maar als we straks weer vrij zijn om te gaan en staan waar we willen, valt er ook in eigen land nog heel wat af te reizen. Dat past dan weer mooi bij de gedachte van ‘support your locals’.