Zo kies je voor een eerlijke bank

Ontdek
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Met het geld dat jij op je rekening zet, verstrekken banken onder andere leningen aan bedrijven. Dit kán betekenen dat ze met jouw spaargeld wapenhandel, kinderarbeid of klimaatverandering in de hand werken. Een eerlijke bank investeert jouw geld op verantwoorde wijze. Kies je voor een duurzame bank, dan draag je indirect een positief steentje bij aan onze planeet.

Hoe ontdek ik of een bank eerlijk is?

Met de Eerlijke Bankwijzer, die het investeringbeleid van banken beoordeelt en onderzoekt waar jouw geld terechtkomt. Zo kom je erachter welke bank investeert in wat jij belangrijk vindt, zoals natuur, dierenwelzijn of mensenrechten.

Investeren in duurzame energie

Klimaatverandering is één van de pijlers waar de Eerlijke Bankwijzer naar kijkt. ABN Amro scoort hier bijvoorbeeld slecht. De bank investeert weinig in duurzame energiebedrijven en juist veel in fossiele. De Volksbank doet het beter; zij sluiten investeringen in steenkool, olie en gas volledig uit. Ze kiezen bewust voor investeren in hernieuwbare energiebronnen en een economie waarin we minder broeikasgassen uitstoten.

Aandacht voor de natuur

Triodos Bank heeft veel aandacht voor onder meer de natuur. De bedrijven waar deze ‘groene bank’ in investeert moeten rekening houden met de bescherming van kwetsbare ecosystemen en bedreigde planten- en diersoorten. Ter vergelijking: ING heeft alleen beleid voor de bescherming van bedreigde diersoorten.

Koplopers: ASN en Triodos

ASN Bank en Triodos Bank zijn in Nederland de koplopers als het gaat om duurzaam bankieren. Zij proberen zoveel mogelijk positieve impact te bereiken met hun investeringen. Zo financiert ASN het windpark Krammer in Zeeland, met 34 windmolens die energie opwekken. Triodos steunt het project Schoonschip, een drijvende, zelfvoorzienende woonwijk in Amsterdam-Noord. Beide banken zetten zich daarnaast ook in om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Eerlijk investeren én goede service

Naast eerlijke investeringen is het ook belangrijk dat een bank goede service verleent. Dit zit bij ASN en Triodos wel goed: zij krijgen respectievelijk een 8,4 en een 8,3 voor hun service. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond naar de tevredenheid van consumenten over Nederlandse banken. Alleen de RegioBank en Knab scoren qua service nog ietsje hoger. Onderaan het lijstje bungelen ING en ABN Amro met beiden een 7.

Overstappen is makkelijker dan je denkt

Bang dat overstappen naar een andere bank te veel gedoe is? Niet nodig, want dankzij de Overstapservice is dit vrij gemakkelijk. Dit systeem stuurt overschrijvingen en acceptgiro’s automatisch door naar het nieuwe rekeningnummer. En dat 13 maanden lang, zodat iedere jaarlijkse overschrijving minstens 1 keer langskomt.

Klaar om over te stappen?

Volg deze 6 stappen om je overstap naar een nieuwe bank soepel te laten verlopen:

  • Kies een duurzame bank en open daar een rekening. Vraag gelijk de Overstapservice aan.


  • Zijn er spaarrekeningen, een creditcard en hypotheek aan je oude rekening gekoppeld? Check bij je nieuwe bank of je die kunt overzetten.


  • Wijzig je periodieke overboekingen. Dit doe je door hier een lijst van te downloaden (eventueel via de klantenservice van je huidige bank) en overal je rekeningnummer aan te passen.


  • Voor de zekerheid: download alle af- en bijschrijvingen van je oude bank. Mocht je later nog iets terug willen zoeken, dan kan dat.


  • Geef je nieuwe rekeningnummer door aan uitkerende instanties, zoals je werkgever en verzekeraar. Hiervoor kun je gebruik maken van de overstapkaarten van je nieuwe bank.


  • Heb je een abonnement op Netflix, Spotify of een andere buitenlandse incassant? Aan deze partijen moet je zelf je nieuwe rekeningnummer doorgeven.