Waarom je jouw oude waterplantjes niet in de sloot moet zetten

Ontdek
Coen BerkhoutCoen Berkhout

Planten die het goed doen in de vijver of een aquarium kunnen een ware plaag zijn in sloten, rivieren en plassen. Ze groeien als kool en verdringen plantensoorten die er wél thuishoren. Dus als je jouw oude waterplantjes wegdoet: gooi ze gewoon in de groenbak.

Wildgroei aan waterplanten

Een duik in, bijvoorbeeld, de Hoornse Plas bij Groningen kan zomaar betekenen dat je met een kroon van fonteinkruid of watercrassula boven water komt. Maar vrijwel alle binnenwateren in Noord-Nederland hebben te maken met een wildgroei aan waterplanten. Vervelend voor zwemmers en bootjevaarders, maar vooral ook voor de planten en dieren die daardoor verdreven worden.

Exoten horen thuis in tuinvijver en aquarium

Waterplanten zoals de grote waternavel, parelvederkruid en watercrassula zijn ‘invasieve exoten’: soorten die hier van nature niet thuishoren maar door menselijk handelen in Nederland terecht zijn gekomen. Vaak worden ze verkocht door tuincentra, omdat ze gemakkelijk en snel groeien in aquariums en vijvers. Niets mis met een mooie plant in jouw tuinvijver of vissenkom, totdat deze plantjes worden uitgezet in de natuur. Dan ontstaan de problemen.

Uitzetten oude waterplanten = slecht idee

In een sloot of plas krijgen exoten alle ruimte om te woekeren. Het oppervlaktewater bevat veel meer voedingsstoffen dan het water in jouw vijver of aquarium. En dat is precies waar deze soorten gretig gebruik van maken. Watercrassula, bijvoorbeeld, overwoekert alle inheemse waterplanten, belemmert de doorstroming van water en hoopt zich op bij gemalen en stuwen. Hoe goed de bedoelingen ook mogen zijn: het vrijlaten van oude waterplantjes in de natuur is een slecht idee.

Waterplanten: eigen foto

v.l.n.r: Watercrassula, Grote Waternavel en Waterteunisbloem. Deze waterplanten staan alledrie op de zwarte lijst van exotische dieren en planten.

Waterplanten groeien als kool

Paul Hendriks, ecohydroloog bij waterschap Hunze en Aa’s, verwacht dat we alleen maar meer last gaan krijgen van de invasieve soorten waterplanten. ,,Het gaat goed met de begroeiing omdat sinds de jaren 80 de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater flink verbeterd is. Algen en kroos groeien in dit schone water minder snel, waardoor het beter licht doorlaat. Bovendien lijkt de zomer ieder jaar weer eerder te komen. In dit warme, schone, voedzame water groeien de grote waterplanten als kool.”

Zelf iets doen aan het bestrijden van invasieve soorten

Wil je jouw waterplanten wegdoen? Gooi ze dan in de gft-bak of op de composthoop. Daarnaast kun je helpen de verspreiding van invasieve exoten in kaart te brengen, zodat jouw waterschap in actie kan komen. Floron houdt een lijst bij van de invasieve exoten in Nederland en op waarneming.nl kun je jouw bevindingen doorgeven. Daar vind je ook een uitleg van hoe dat soorten spotten precies werkt.