Refurbished: wat betekent dat en is het iets voor jou?

Ontdek
Coen BerkhoutCoen Berkhout

Altijd op zoek naar de nieuwste gadgets? Helaas moet je voor een gloednieuwe iPhone flink in de buidel tasten. Maar is het echt nodig om altijd alles nieuw te kopen? Niet voor niets worden ‘refurbished’ producten, vooral die van Apple, steeds populairder. Hoe zit dat en is dit misschien ook iets voor jou?

Door gebruikte apparaten te laten opknappen, regel je de beste tech voor een veel zachter prijsje. Dat is prettig voor je portemonnee en je doet meteen een bijdrage aan de circulaire economie. Met deze extra informatie over wat ‘refurbished’ precies is, maak je vast de juiste keuze.

Opgeknapt en gerepareerd

Refurbished komt van het Engelse woord voor ‘gerenoveerd’. Een ‘refurbished’ apparaat betekent dat deze eerder gebruikt is door iemand anders, en daarna helemaal opgeknapt en gerepareerd is. Denk hierbij aan een volledig nieuwe buitenkant, batterij of accu. Daarnaast worden de onderdelen die het niet (goed) meer doen, vervangen. Vervolgens wordt het apparaat uitgebreid getest om zeker te weten dat alles weer naar behoren werkt.

Alternatief voor nieuw

Refurbished apparaten zijn vaak afgeserveerd in de fabriek of komen uit het bedrijfsleven (waar technologie sneller vervangen wordt) of van inruilprogramma’s. Koop je een refurbished smartphone of laptop, dan geef je deze dus een tweede leven. Door ze op te knappen en weer te verkopen, gaan de grondstoffen niet verloren. Voordeel voor jou: je kunt voor bijna de helft van het bedrag een gerenoveerd apparaat kopen, waar je ook nog eens garantie op krijgt.

Goedkope iPhone

De term refurbished is onlosmakelijk met Apple - en de iPhone in het bijzonder - verbonden. Veel mensen zien het als een goedkope manier om een iPhone in huis te halen. Andere merken en producten zijn van zichzelf niet duur genoeg om een opknapservice winstgevend te maken. Maar wie weet: als de circulaire economie doorzet, komen er straks meer aanbieders van refurbished producten.

Keurmerk

Hoe weet je nou zeker dat je een goede refurbished telefoon koopt, met de garantie dat het product ook echt werkt zoals beloofd? Daarvoor heeft Techniek Nederland het speciale Keurmerk Refurbished opgericht. Aanbieders met dit keurmerk voldoen aan de volgende 4 beloftes: de kwaliteit van de producten is goed en gecontroleerd op 50 punten, garantie van 2 jaar (op alles), officiële gradaties (zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt), en het bedrijf is gezond.

Zelf repareren

Gooi een apparaat dat niet meer werkt, niet gelijk weg. Misschien kun je het eerst zelf proberen te repareren? Op de website van Milieu Centraal ontdek je hoe je spullen een tweede leven geeft.