Junior Energiecoach: spelenderwijs energie besparen

Ontdek Woon Bewust
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Met het hele gezin op een leuke en makkelijke manier energie besparen. Dat kan met Junior Energiecoach, een interactief spel waar je als gezin gratis aan mee kunt doen. Samen op lampenjacht en stekkerexpeditie! Klinkt tof, toch?

Junior Energiecoach is voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar en hun ouders. Vijf weken lang ga je samen - online en offline - praktisch en spelenderwijs aan de slag met energiebesparing. Goed voor het milieu én de portemonnee. De volgende ronde van het spel start op 8 februari 2020.

Energie besparen met het hele gezin

Zelf iets bijdragen aan een schoner milieu hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Energie besparen is eigenlijk juist heel makkelijk. Dat blijkt wel uit de leuke filmpjes met Varkentje Rund (bekend van televisie), geheime weekopdrachten, interessante weetjes, experimenten en spellen.

Honderden gezinnen door heel Nederland deden al mee aan Junior Energiecoach: 1365 kinderen en ouders, verdeeld over 373 gezinnen in 27 gemeenten. Samen voerden zij meer dan 1800 energiebesparende acties uit. Bijzonder detail: vooral in Noord-Nederland is het spel populair.

Leuk en gemakkelijk

Junior Energiecoach is een initiatief van ondernemer Arjan Lucius. Hij is gespecialiseerd in duurzaamheid en houdt zich hier al ruim twintig jaar mee bezig. ,,Bij thuis minder energie gebruiken gaat het vaak over dure, vrij ingewikkelde dingen zoals zonnepanelen, isoleren of “van het gas af”. Het gaat haast nooit over de kleine eenvoudige dingen die jij en ik vandaag kunnen doen. Terwijl die samen best veel opleveren zonder dat het veel (moeite) kost. Door het leuk en gemakkelijk te houden raken kinderen én ouders enthousiast om bezig te zijn met energie.”

Meedoen aan Junior Energiecoach

Alle deelnemende gezinnen starten op hetzelfde moment met het spel: op 8 februari 2020. Nadat je je hebt aangemeld via het inschrijfformulier ontvang je een startpakket. Hierin vind je onder meer de speluitleg, een poster, stickers en een geheime envelop. Deelnemers kunnen vanaf 8 februari inloggen in de online omgeving van het spel en dan start ook de eerste weekopdracht. Als de vijf weken erop zitten, krijgen de kinderen een diploma.


Gezinnen in de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Lochem, Noordenveld Duiven, Westervoort en uit Middelstum (gemeente Loppersum) kunnen zich aanmelden. Deelname is gratis, maar let op: vol = vol. Inschrijven kan tot en met 2 februari via de website van Junior Energiecoach.