Hoe groot is jouw (Friese) voetafdruk?

Ontdek
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Dit jaar ‘vieren’ we Earth Overshoot Day op 22 augustus. Tussen aanhalingstekens, want Earth Overshoot Day is geen reden voor een feestje. De term markeert de dag waarop we alle grondstoffen die onze aarde in een jaar kan leveren, hebben opgemaakt. De rest van het jaar gebruiken we dus meer dan de planeet kan bieden en teren we in op de reserves. Dat komt doordat we leven op te grote voet.

Aardbollen en voetbalvelden

In Nederland hadden we de jaarlijkse voorraad aan grondstoffen zelfs al op 3 mei opgemaakt. Echt lekker doen we het dus niet. Met onze huidige levensstijl hebben we wereldwijd gemiddeld 1,7 wereldbollen per jaar nodig en in Nederland maar liefst 3.


Iedereen heeft een stukje aarde nodig: dit is je ecologische voetafdruk. Het staat voor dat deel van de wereld dat nodig is om te kunnen leven: om jouw voedsel te verbouwen, je huis te verwarmen, je kleding te maken, enzovoorts. Per mens is er 1,6 hectare aarde beschikbaar, maar we gebruiken er gemiddeld – houd je vast – 5. Dat is net zoveel als 8 voetbalvelden per persoon. En als zelfs Frieslands favoriete oud-voetbaltrainer Foppe de Haan zegt dat we minder voetbalvelden moeten gebruiken, dan weet je dat het menens is.

Goed en slecht nieuws

Het slechte nieuws: de aarde raakt op. Het goede nieuws: jij kunt er iets aan doen. Dat is een stuk minder ingewikkeld dan je nu misschien denkt - en vaak nog best leuk ook. Met kleine aanpassingen kun je je persoonlijke ecologische voetafdruk al flink verkleinen. Minder vlees en meer uit eigen streek en volgens het seizoen eten, bijvoorbeeld, en zuiniger omgaan met energie en water. Of wat dacht je van een ontspannen weekje op staycation in plaats van een reis naar een ver oord?

Doe de test

De Friese Milieu Federatie maakte een test om inwoners van Friesland te laten ontdekken wat hun ecologische voetafdruk is. Aan de hand van de test zie je op welke thema’s - zoals voedsel, energie en afval - jij al goed scoort, en waar en hoe het (nog) beter kan. De test duurt ongeveer een kwartier en kun je doen op www.friesevoetafdruk.nl. Woon je niet in Friesland? Doe dan de test voor Groningers of inwoners van Drenthe, of probeer de landelijke test van het Wereld Natuur Fonds.

En dan?

Misschien doe jij het al hartstikke goed en heb je minder dan 4 voetbalvelden nodig om te kunnen leven: chapeau! Het kan ook zijn dat je echt wel je best doet, maar toch minder goed scoort. No worries. Check behalve de suggesties die je krijgt na het doen van de voetafdruktest, ook even dit artikel over Earth Overshoot Day. Hierin geven we je praktische tips voor een bewustere lifestyle waarmee je direct aan de slag kunt.

Foto: Stan Boonen