De zin en onzin van bioplastic

Ontdek
Coen BerkhoutCoen Berkhout

Koffiebekers, verpakkingen, regenponcho’s; steeds meer producten zijn gemaakt van biobased plastic. Klinkt goed, maar wat is het verschil met het plastic dat we kennen? En is bioplastic dan de oplossing voor ons ‘plasticprobleem’?

Biobased?

Het woord ‘bioplastic’ doet denken aan een product dat gemaakt is met oog voor het milieu. Echter, in dit geval gaat het niet om biologisch plastic, maar om biobased plastic. Bioplastic of biobased plastic wordt gemaakt van biologische grondstoffen zoals, bijvoorbeeld, maïs, rietsuiker, tarwe of aardappelen. Dit betekent niet dat het hierdoor ook biologisch afbreekbaar is. Dat is pas het geval wanneer schimmels en bacteriën het materiaal op natuurlijke wijze kunnen afbreken. En dat geldt voor de meeste bioplastics niet.

Composteerbaar

Er zijn ook producten van bioplastic waarop staat dat ze composteerbaar zijn. Ook hier zit een addertje onder het gras: het betekent namelijk niet dat zo’n product vanzelf verdwijnt wanneer je het op de composthoop gooit. Een composteerbaar bioplastic moet binnen 12 weken voor 90 procent afgebroken kunnen worden in een industriële composteringsinstallatie. Dan voldoet het aan de Europese norm en mag het een composteerbaar bioplastic heten.

Milieuwinst

Zijn de bioplastics dan eigenlijk geen haar beter? Nou, het doet wel iets goeds voor het milieu: gewone plastics zijn gemaakt van fossiele brandstoffen en bioplastics niet. De milieuwinst zit ‘m daarom in de lagere CO2-uitstoot en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen.

De oplossing: recyclen

Conclusie: biobased plastic draagt niet direct bij aan het oplossen van het plasticprobleem, omdat het niet zorgt voor minder afval in de natuur. Dit bleek al uit een groot onderzoek van de Verenigde Naties in 2015.

Wél een goede oplossing: recyclen. Als we onze afvalproducten hergebruiken, blijven deze grondstoffen in de loop en eindigt plastic niet meer in het milieu. Daarom is het goed dat circulariteit aan populariteit wint.