Boodschappen van de boer (en andere locals) – Groningen

Ontdek
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Het allerlekkerste van het land, rechtstreeks op jouw bord. Lokaal eten van het seizoen is verser, gezonder, milieuvriendelijker én lekkerder. Juist nu veel bedrijven het moeilijk hebben, is het belangrijk dat we de ondernemers in onze eigen omgeving steunen waar we kunnen.

Wil je wel, maar heb je geen idee waar je jouw boodschappen – zoals zuivel, groenten, vlees en andere versproducten – in Groningen rechtstreeks bij boeren en andere voedselproducenten kunt kopen? Ikbenbewust houdt een overzicht voor je bij (dat doen we trouwens ook voor Friesland en Drenthe). Samen supporten we onze locals!

Mis je een adres?

Mail ons op redactie@ikbenbewust.nl en vertel ons welke producten je op welk adres kunt krijgen, dan voegen we jouw favoriet met liefde toe aan de lijst. Als een verkooppunt vanwege het coronavirus toch tijdelijk gesloten blijkt, dan horen we het ook graag.


Laatste update: 23 juli 2020

Heel Groningen / online

Bij De Streekboer bestel je groenten van regionale boeren en producenten. Er zijn afhaalpunten verspreid door heel Groningen. In samenwerking met Lokaal Kilo’s Schuiven is nu ook de Voedseldoos beschikbaar, een box vol lokaal lekkers die nog bij je thuis wordt bezorgd ook. Zorg er wel voor dat je je boodschappen bij De Streekboer tijdig bestelt.


Bij Warenhuis Groningen bestel je online al het moois dat Groningse winkels te bieden hebben. Van kleding en schoenen tot dranken, voeding en speelgoed. Dubbel fijn: je aankopen worden snel en duurzaam bij je thuisbezorgd met Dropper.


Puur ‘natuurvlees’, rechtstreeks van de boer bij jouw thuisbezorgd. Bij SchotseHooglanders.nl uit het Groningse Opende bestel je rundvlees van grasgevoerde Schotse Hooglanders en Herefords, antibioticavrije kip, vlees van buitenvarkens en rauwmelkse kaas.


Verse biologische producten en kruidenierswaren, gekoeld bij je thuisbezorgd in een groot deel van Groningen: daarvoor ben je bij de EKONOOM – een online biologische supermarkt – aan het juiste adres. Een groot deel van het assortiment is direct afkomstig van biologische boeren in Noord-Nederland.

Groningen (stad)

Elke 2de en 4de zaterdag van de maand van 10.00 tot 17.00 uur wordt op het Harmonieplein in Groningen, aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat, de Ommelander Markt gehouden, met producten van boeren en ondernemers uit de regio. Vooral lokaal voedsel, maar er zijn ook andere ambachtelijke artikelen als zeep en wol verkrijgbaar.


Op de Eemstuin wordt biologisch-dynamisch getuinierd. De verse groenten zijn iedere vrijdag verkrijgbaar op de Groningse Vismarkt. Woon je in de stad Groningen (of er dichtbij), dan kun je ook een groentepakket bestellen en bij je thuis laten bezorgen.


Bij Broodje van Eigen Deeg is alles Frans, behalve de bakker – zeggen ze zelf. De winkel voor traditioneel Frans brood en patisserie is geopend. Je kunt je bestelling voor Pasen nu vast online doorgeven en vervolgens afhalen. (Brugstraat 11, 9712 AA Groningen)


In de stadswinkel van Fruitteeltbedrijf Oudebosch aan het Overwinningsplein 75 kun je terecht voor fruit, pure sappen, aardappelen, echte Groningse boerenkaas en andere streekproducten.

Alteveer

Frutas del Campo is een groente- en fruitbedrijf. Je kunt hier terecht voor verse, onbespoten groente en fruit. (Albert van Daatselaarstraat 18a, 7915 BA Alteveer)

Kropswolde

Bij Mulder Pot wordt op ambachtelijke wijze met molenstenen gemalen. Je kunt de molenwinkel bezoeken of je bestelling – onder andere meel en banket – online bestellen en vervolgens afhalen. Woon je niet in de buurt? Kies dan voor bezorgen. (Woldweg 70, 9606 PG Kropswolde)

Niekerk

Op dinsdag, donderdag en zaterdag haal je bij de winkel van Veldzicht Zuivel de lekkerste homemade verse zuivel als karnemelk, roomboter, yoghurt, kwark, vla en kefir. Veel authentieker dan dit wordt je zuivel niet! Bekijk hier de openingstijden en het adres.

Niehove

Behalve de stadswinkel in Groningen, kun je ook terecht bij de winkel bij boomgaard van Fruitteeltbedrijf Oudebosch in Niehove (vlakbij Kommerzijl) voor lekkere streekproducten als aardappelen, kaas, fruit en sappen.

Nieuwolda

Landwinkel Ol Diek in Niewolda verkoopt appels, peren en kersen van het eigen fruitteeltbedrijf Molema, maar daarnaast ook andere streekproducten als aardappelen, boerenijs, eieren, brood, groenten en vlees.

Noordbroek

Bij de winkel van Meinardi kun je terecht voor huisgemaakt lekkers en echte streekproducten. Denk aan versgebakken brood en banket, kaas, vlees, zuivel, eieren, aardappelen, groenten en fruit uit de regio. In de verskeuken worden dagelijks verse en seizoensgebonden maaltijden klaargemaakt. Momenteel mét drive-in!

Noordlaren

Slagerij De Buurderij is een vol ambachtelijke slagerij met een eigen veestapel om de boerderij. Je vindt er puur natuurlijk rundvlees van het ras „Limousin”. Of zoals eigenaar Henk Warners zelf zegt: vlees zoals vlees hoort te zijn! (Vogelzangsteeg 15a, 9479 TE Noordlaren)

Onstwedde

In de Landwinkel van Bio-boerderij Landleven kun je onder andere terecht voor boerenkaas, zuivelproducten, vlees van eigen koeien, aardappels, maar ook huisgemaakte cheescake. Je vind hier naast producten van eigen boerderij ook bijzondere streekproducten van collega-boeren en -verwerkers. Het aanbod aan producten varieert met de seizoenen. Neem voor melk en zuivel je eigen flessen mee. Openingstijden: vrijdag van 13.00 tot 19.00 uur & zaterdag van 9.00 tot 15.00 uur. (Scholtweg 9, 9591 AD Onstwedde)

Slochteren

Smaakvol Slochteren is een schapenhouderij met boerderijwinkel, waar je (ingevroren) lamsvlees, kazen, sappen, jam en andere streekproducten van lokale boeren en producenten vindt. De winkel is open op vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Liever bezorging? Dat is gratis als je in Slochteren woont.

Winschoten

In de winkel van Meinardi – beroemd om asperges en aardbeien – in een oude boerenschuur aan het Zuiderveen in Winschoten koop je huisgemaakt lekkers en echte streekproducten als vers brood en banket, kaas, vlees, zuivel, eieren, aardappelen, groenten en fruit. In de verskeuken worden dagelijks verse en seizoensgebonden maaltijden klaargemaakt. Er zit ook een vestiging in Noordbroek.

Winsum

Boerderijwinkel KleiKracht verkoopt huisgemaakte rauwmelkse biologische kaas in verschillende varianten. Daarnaast vind je er onder andere vlees van eigen koeien, zuivel van Waddenmax en groenten uit de Eemstuin.

Zevenhuizen

Aardbeienkwekerij Poelman is een familiebedrijf in het Westerkwartier op de grens van Groningen, Friesland en Drenthe. De aardbeien worden geoogst vanaf half mei t/m half oktober. Naast aardbeien kun je tussen half april en half juni ook heerlijke asperges krijgen bij Poelman. (Dwarshaspel 14, 9354 VS Zevenhuizen)