Wildplukken voor beginners: 7 tips van wildplukgids Marin

Eet en drink Bewust
Femke JaarsmaFemke Jaarsma

Ooit een echt stadsmeisje, nu een heuse wildplukgids: Marin Leus eet dagelijks uit de natuur. ,,Met mijn wildplukoogst maak ik thee, smoothies, pesto, limonade en salades.” Wil jij ook op zoek naar voedsel ‘in het wild’? Marin deelt haar tips met liefde en vertelt je waar je op moet letten als je gaat wildplukken.

‘Ik wilde groener leven’

Voordat Marin aan de Kunstacademie begon, kwam de in Haren (Groningen) woonachtige Friezin vrijwel nooit in de natuur. ,,Fotografie studeren betekent veel onderzoek doen naar jezelf. Zo kwam ik erachter wat ik belangrijk vind en ontdekte ik dat ik groener wilde leven. ,,Ik kocht minder nieuwe spullen, ging zoveel mogelijk biologisch eten, leerde zelf repareren en gebruikte steeds minder plastic.” Toch was Marin nog steeds niet veel in de natuur te vinden. Tót haar vader haar een boek over wildplukken gaf: ,,Toen ik dat las, dacht ik: hier wil ik iets mee doen.”

De Wilde School

Sinds 2015 blogt Marin op Groene Avonturen over haar zoektocht naar een groener leven. Een jaar later begon ze met het geven van wildplukwandelingen en in april 2020 lanceerde ze de Wilde School. Hier leer je zowel online als offline alles over wildplukken. Je kunt er onder andere terecht voor een online wildplukcursus, waarbij je leert om planten te determineren (identificeren) en waar je op moet letten als je op wildplukavontuur gaat.

Wildpluk Oogst. Eigen foto

Verbonden met de natuur

Wildplukken heeft Marin’s leven veranderd. ,,Ik voel me verbonden met de natuur en ga mee met het ritme van de seizoenen. Zo is de zomer voor doen en de winter voor cocoonen en opladen.” Het helpt haar ook bij het maken van bewustere keuzes. ,,Wilde planten zijn lokaal, hebben geen drinkwater of mest nodig, zitten niet in plastic verpakt, zijn gezond én lekker.”

‘Wildplukken is mindful’

Marin ervaart wildplukken als een soort mindfulness. ,,Je zintuigen staan op scherp, je gaat beter observeren en ontdekken.” Daarnaast ziet ze het als een manier om iets door te geven. ,,We zijn omringd door voeding, medicijnen en materialen, maar er zijn maar weinig mensen die dat nog weten. Terwijl veel van wat we kopen en eten uit de natuur komt. Wildplukken geeft me dat besef en laat me anders handelen in mijn dagelijks leven. En zo zijn er voor mij nog veel meer voordelen. Ik heb er eens ruim 40 geteld!”

Wildpluktips van Marin

Ga je voor het eerst wildplukken? Met Marin’s tips ga je goed voorbereid op pad:

1. Heb respect voor de natuur

,,Pluk alleen in gebieden waar je mag komen en respecteer de geldende regels. Informeer eventueel bij de terreineigenaar of een beheerder. Kijk goed waar je loopt en stoor de dieren niet.”

2. Weet 100 procent zeker wat je oogst

,,Gebruik bijvoorbeeld de Plantnet-app, maar combineer apps altijd met een determineerboek. Ik vind 200 eetbare wilde planten een ontzettend handige gids.”

3. Oogst met mate

,,Oogst niet meer dan een tiende van wat er staat. Zo kan er na jou nog iemand oogsten, zorg je ervoor dat dieren en insecten genoeg hebben en dat de plant zich kan voortplanten.”

4. Zoek naar herkenbare soorten

,,Brandnetel, zevenblad, vogelmuur, weegbree, melde, paardenbloem, veldzuring, madelief, en look zonder look zijn makkelijk herkenbare planten. Kijk ook uit naar rozenbottels, vlierbloesem, sleedoorn, bramen en walnoten.”

5. Pluk in de stad

,,Ook de stad heeft een grote biodiversiteit. Denk aan parken, waar je ook van bomen en struiken van alles kunt oogsten. Maar ook stadsbossen zoals het Leeuwarder Bos zijn perfect, en dan vooral de bosrand. Hier komt meer licht, waardoor er veel planten groeien.”

6. Laat onkruid niet links liggen

,,In je eigen tuin, in de berm of bij de buren: overal is onkruid te vinden. Wat voor anderen ‘tuindersverdriet’ is, kun jij gebruiken als voeding, medicijn, verf of zeep.”

7. Zorg voor schone oogst

,,Pas op waar je plukt. Niet langs de snelweg of langs de kant van bespoten akkers en weilanden. En niet op plekken waar veel honden worden uitgelaten. Spoel je oogst voor de zekerheid thuis altijd grondig af.”

Wildplukwijzer

Op Wildplukwijzer.nl vind je goede wildpluklocaties bij jou om de hoek en in de rest van Nederland.