Wat zijn streekproducten en waarom zou je ze kopen?

Eet en drink
Marjolein BlümMarjolein Blüm

’s Ochtends geoogst, ’s avonds op je bord. Niet lekkerders dan verse producten uit je eigen regio, oftewel streekproducten. En die zijn niet alleen lekker, er zitten nog veel meer voordelen aan. Voor jou, voor de lokale boeren én voor het milieu.

Wat is een streekproduct?

Dat is een product dat je in dezelfde regio consumeert als waarin het is geproduceerd. Woon je in Friesland en koop je de boerenkaas van Bio Kaasboerderij Langelaan, dan is dat een streekproduct. In de stad Groningen kun je onder meer op de Ommelander Markt terecht voor streekproducten, allemaal afkomstig van boeren en ondernemers uit de regio.

Dichter bij huis = minder voedselkilometers

Veel producten die je in de supermarkt ziet liggen, komen van ver. Denk aan druiven uit Zuid-Afrika en appels uit Nieuw-Zeeland. Die maken dus een behoorlijke reis voordat ze op jouw fruitschaal liggen. Wanneer producten per vliegtuig zijn vervoerd, is de milieubelasting een stuk groter dan wanneer dit per trein, vrachtwagen of boot is gegaan. Met het oog op het milieu, kies je dus beter voor producten van dichter bij huis.

Minder verpakkingsmateriaal

Minder voedselkilometers betekent ook een stuk minder verpakkingsmateriaal. Zo krijg je de aardbeien van Meinardi uit Winschoten in een kartonnen doosje mee. Daarentegen zijn kwetsbare, bederfelijke producten die vanuit overzeese landen worden ingevlogen, vaak ingepakt in plastic. Oftewel: slechter voor het milieu.

Kies voor seizoensgroenten en -fruit

Een product uit de regio, is niet per definitie beter voor het milieu dan een product uit een ander land. Tomaten uit eigen land die ’s winters in een op aardgas verwarmde kas zijn gekweekt, kunnen vervuilender zijn dan Spaanse tomaten. Het kan daarom best verwarrend zijn wat nou het meest duurzaam is. Kies je voor seizoensgroenten en -fruit, dan weet je dat je goed zit. Op de website van het Voedingscentrum zie je voor ieder seizoen welke dit zijn.

Bezoek de lokale markt

Moet je een aardig eindje rijden om bij de boeren in je regio te komen? Als je deze tocht met de auto maakt, kan dit onvoordelig uitpakken voor het milieu. Bezoek daarom ook eens een lokale markt waar je verschillende producten tegelijkertijd kunt kopen. Of bestel via een webwinkel, zoals De Streekboer in Noord-Nederland.

Vers, minder bewerkt en eerlijk

Nog een voordeel van streekproducten: ze zijn vers en minder bewerkt. Er zijn meestal geen ingrediënten aan toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, zoals bij producten in de supermarkt regelmatig gebeurt. Daarnaast krijgen de producenten een eerlijke prijs voor hun producten. Geen ellenlange voedselketen waarin tussenpartijen het grootste deel van de winst opslokken, maar een stimulans voor de regionale economie. Wat wil je nog meer?


Benieuwd bij welke lokale voedselproducenten je terecht kunt voor (h)eerlijke streekproducten? Ikbenbewust houdt een overzicht voor je bij: bekijk de adressen in Friesland, check het overzicht van Groningen of ontdek de locaties in Drenthe.