Het MSC-keurmerk voor vis: wat betekent dat?

Eet en drink
Wigger BrouwerWigger Brouwer

Leuk hoor, al die keurmerken die je tegenkomt in de supermarkt. Maar wat betekenen ze eigenlijk? En geven ze écht een betere keus aan? Ikbenbewust duikt voor jou in de wereld van keurmerken en scheidt de zin van de onzin. Dit keer: het MSC-keurmerk.

Let op het blauwe MSC-logo

Gek op haring met uitjes, mosselen of een vers stukje zalm uit de oven? Helaas worden niet alle vissen, schaal- en schelpdieren op een duurzame manier gevangen. Zeker weten dat de vissoorten die jij eet op een zo duurzaam mogelijke wijze gevangen zijn? Let dan op het MSC-keurmerk van de Marine Stewardship Council (MSC). Je herkent deze ‘goede vis’ aan het blauwe MSC-logo.

Welke vis moet ik dan hebben?

In Nederland draagt een aantal soorten vis het MSC-keurmerk. Dat zijn onder meer haring, schol, makreel, zalm, mosselen en garnalen. Elk jaar komen er nieuwe vissoorten bij. Als je per vissoort wilt checken welke keurmerken daarvoor zijn, bekijk dan de VISwijzer. Die geeft ook aan hoe wilde vis en kweekvis scoren op het gebied van duurzaamheid en milieu.

Standaard voor duurzaam vissen

Om het MSC-keurmerk te krijgen, moeten visserijen voldoen aan de MSC-standaard voor duurzame visserij. De MSC ontwikkelt en evalueert deze samen met de visserijsector, wetenschappers, natuurorganisaties, overheden en andere belanghebbenden. Eén van de 3 kernprincipes van deze visserijstandaard is dat de impact op het ecosysteem waaruit de vis afkomstig is, beperkt wordt. Andere criteria zijn: geen overbevissing en effectief visserijbeheer.

Controle op de visserij

Om aan het MSC-keurmerk te voldoen moet de gehele keten traceerbaar zijn. Oftewel: het moet duidelijk zijn wat er met de vis gebeurt, vanaf het moment dat het uit de zee komt tot aan het moment dat het in de winkel ligt. Visserijen worden daarom regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke organisaties. Als extra check wordt het DNA van de vissen gecontroleerd; zodat je weet dat je met vis te maken hebt die op een zo duurzaam mogelijke manier gevangen is.

Andere keurmerken voor vis

Op veel visproducten vind je allerlei misleidende logo’s en claims zoals ‘dolfijnvriendelijke’ vangst. Eet je graag tonijn, let dan op het - redelijk betrouwbare - Dolphin SAFE-logo. Duurzame kweekvis herken je aan het ASC-keurmerk. En langzaamaan is er meer vis verkrijgbaar met het biologisch keurmerk; dit is altijd kweekvis.

Hoe zit het eigenlijk met dierenwelzijn?

Het MSC-keurmerk zegt alleen iets over duurzaamheid, niets over dierenwelzijn. MSC-vis heeft dus niet per se een beter leven gehad. Alleen voor biologisch gekweekte vis gelden eisen voor het welzijn van dieren. Zo wordt de natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk nagebootst, leven de vissen minder dicht op elkaar, is er een betere waterkwaliteit en is het gebruik van hormonen verboden.

Topkeurmerk

Volgens Milieu Centraal valt het MSC-keurmerk onder de topkeurmerken; de koplopers onder voedingskeurmerken. Zij stellen de hoogste eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn, mens en werk. Slechts 10 van de bijna 100 duurzaamheidslogo’s in Nederland voldoen aan deze hoge eisen.