Dit moet je weten over palmolie

Eet en drink
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Wereldwijd is palmolie een van de meest gebruikte plantaardige oliën. Je vindt het bijvoorbeeld in koekjes, pizza, cruesli, pindakaas, soepen, babyvoeding en brood. Maar ook in shampoo, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Grote kans dus dat ook jij regelmatig palmolie gebruikt. Hoe slecht is dat voor het milieu?

Ontbossing

Palmolie is zo populair omdat het relatief goedkoop is om te produceren. Het komt van palmvruchten, die aan een specifiek soort palmboom groeien. Vooral in Indonesië en Maleisië worden palmvruchten verbouwd. Maar liefst 85 procent van de wereldwijde productie komt daar vandaan. Door de grote vraag naar palmolie moet tropisch regenwoud hier plaats maken voor palmolieplantages.


foto via shutterstock

Zo zien palmvruchten eruit. Foto: Shutterstock.]


Deze ontbossing heeft negatieve gevolgen voor het milieu. Het zorgt voor een sterke afname van biodiversiteit, omdat het de leefruimte van dier- en plantensoorten verder verkleint. Daarnaast komt er door ontbossing extra broeikasgas vrij. De bodem en de planten van een tropisch regenwoud nemen namelijk veel koolstof op, dat als CO2 in de atmosfeer terechtkomt wanneer het bos verdwijnt.

Palmolie vervangen dus?

Het ligt helaas iets ingewikkelder. Het voordeel van palmolie is dat het een hele hoge opbrengst per hectare heeft. Maar liefst 4 tot 10 keer hoger dan andere plantaardige oliën. Dat betekent dat je voor de verbouw van vervangers van palmolie meer grond nodig hebt. Bovendien zijn voor de teelt van palmolie weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig, wat weer voordelig is voor het milieu.


Als fabrikanten palmolie gaan vervangen voor bijvoorbeeld kokos- of sojaolie, dan lost dat weinig op. Deze oliën zijn ook tropische producten en dus niet milieuvriendelijker. Wil je het tropisch regenwoud beschermen, dan kun je volgens Milieu Centraal het beste kiezen voor zonnebloemolie of raapzaadolie uit Europa. De akkerbouw in Europese gebieden is minder schadelijk voor het milieu dan het kappen van tropisch regenwoud voor palmolieplantages.

Foto via Shutterstock

Een palmolieplantage. Foto: Shutterstock.]

Duurzame palmolie

Ga je toch een product kopen waar palmolie in verwerkt is? Kies dan in ieder geval een duurzame variant. Deze herken je aan het RSPO-keurmerk, wat laat zien dat er geen bossen zijn gekapt voor het telen van de palmolie. Ook stelt het keurmerk eisen wat betreft de rechten van boeren en de lokale bevolking die de palmvruchten verbouwen.


Staat het RSPO-keurmerk niet op de verpakking? Op de scorekaart van het Wereldnatuurfonds kun je een merk of bedrijfsnaam invoeren en zien hoe goed deze scoort op het gebied van duurzaamheid.

Het kan nog duurzamer

Op het RSPO-keurmerk is echter ook veel kritiek, onder meer vanuit Greenpeace. De criteria zijn volgens hen niet streng genoeg en overtredingen worden amper gestraft. Daarnaast moeten grote fabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen. Als zij, als grote afnemers, strengere eisen stellen aan palmolieproducenten, kunnen ze veel betekenen in de verduurzaming.

Palmolievrije producten

Lokale en onbewerkte producten zijn altijd een goede keuze. Hier zit geen palmolie in en er is ook geen andere tropische olie als vervanger gebruikt. Verder kan het nog wel eens ergens in ‘verstopt’ zijn en herken je het niet direct in de ingrediëntenlijst. Met behulp van dit lijstje ontdek je onder welke namen palmolie vermomd is.


Geen zin om voor ieder product de ingrediënten door te spitten? Zaailingen maakt het je makkelijker met hun lijst van palmolievrije producten.