Dit moet je weten over Beter Leven-sterren

Eet en drink
Marjolein BlümMarjolein Blüm

Geen vlees eten is natuurlijk het meest diervriendelijk maar als je het toch doet, let dan op het Beter Leven-keurmerk. Deze ben je vast wel eens tegengekomen in de supermarkt. Hoe meer sterren van dit keurmerk op de verpakking staan, hoe beter het leven van het dier is geweest. Wat betekenen de Beter Leven-sterren precies?

Minder dan 1% van de 450 miljoen dieren in de Nederlandse veehouderij worden biologisch gehouden. Om ervoor te zorgen dat de andere 99% er niet al te slecht vanaf komen, heeft de Dierenbescherming in 2007 het Beter Leven-keurmerk in het leven geroepen; inmiddels een van de bekendste duurzaamheidskeurmerken.

1, 2 of 3 Beter Leven-sterren

Het Beter Leven-keurmerk werkt op basis van een sterrensysteem. Zie je 1 ster staan op de verpakking van een vleesproduct, een doos met eieren of een pak melk? Dan is de dieren waarvan dit afkomstig is, het grootste leed bespaard gebleven. Zij hebben bijvoorbeeld meer ruimte dan gebruikelijk. Bij 2 sterren kunnen de dieren onder andere naar buiten, 3 sterren staat gelijk aan biologische veehouderij en voldoet aan de strengste eisen.

Beter leven voor varkens

Ruimtegebrek is een groot probleem in de varkenshouderij. Moedervarkens zitten vaak samen met hun jongen opgepropt in kleine ruimtes. Koop je varkensvlees met 2 of 3 Beter Leven-sterren, dan weet je zeker dat de varkens naar buiten konden.


Varkens gaan zich vervelen als ze de hele dag in krappe stallen staan en zijn dan geneigd in elkaars staart te bijten, soms tot bloedens toe. Om dit te voorkomen, knipt een groot deel van de varkenshouders de staarten van biggetjes. Dit ‘couperen’ is enorm pijnlijk en vergroot ook nog eens de kans op infecties. Bij varkensvlees met 2 of 3 Beter Leven-sterren is couperen verboden.

Beter leven voor kippen

Ook op kippenvlees vind je de Beter Leven-sterren. Ze laten zien dat de kip van een langzamer groeiend ras is. Dit in tegenstelling tot plofkippen die heel snel groeien, hierdoor vaak door hun poten zakken en geregeld antibiotica nodig hebben, omdat ze sneller ziek worden. Kippen met het Beter Leven-keurmerk hebben ook iets meer ruimte gehad; gemiddeld leven er zo’n 18 op een vierkante meter. Kippen met 1 Beter Leven-ster deelden een vierkante meter met z’n twaalven.


Daarnaast hebben Beter Leven-kippen meer daglicht gezien. Net als voor mensen is dit belangrijk voor een kip. Het leven van deze kippen is ook beter omdat er een uitloop bij de stal is, waardoor ze buiten rond kunnen lopen. Hier zijn bovendien strobalen en graan dat ze kunnen pikken, wat voor afleiding zorgt.

Beter leven voor koeien

Koeien liggen het liefst zo’n 10 tot 15 uur per dag. Zo hebben ze rustig de tijd om hun eten te herkauwen; daaraan besteden ze een derde van hun ligtijd. Een zachte vloer is daarom belangrijk, terwijl in veel stallen een harde roostervloer ligt. Heeft rundvlees het Beter Leven-keurmerk? Dan hebben deze dieren op een zachtere vloer - van rubber of stro - kunnen liggen.


Hoe meer Beter Leven-sterren, hoe vaker de koeien met hun kalfjes naar buiten mogen. Ze zijn minimaal 150 dagen buiten in de wei geweest wanneer ze het keurmerk dragen. Niet alle runderrassen kunnen het Beter Leven-keurmerk krijgen. Rassen die zo extreem zijn doorgefokt op dikke billen dat hun kalfjes altijd met een keizersnede ter wereld komen, zijn verboden. Alleen wanneer een natuurlijke geboorte mogelijk is, komt het ras door de keuring.


Meer weten over de Beter Leven-sterren? Kijk op beterleven.dierenbescherming.nl.