De zin en onzin van de houdbaarheidsdatum op voedsel

Eet en drink
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

De datum op de verpakking van voedingsmiddelen geeft aan tot wanneer iets eetbaar is. Tenminste, dat dénken veel mensen. In werkelijkheid ligt het ietsje anders. Het verstrijken van die datum betekent namelijk niet per se dat het product daarna oneetbaar is. Helaas wordt door al die onduidelijkheden rondom de houdbaarheidsdatum, onnodig veel (goed) voedsel weggegooid. Ikbenbewust legt je uit hoe het zit.

THT of TGT

Je kunt op levensmiddelen 2 verschillende houdbaarheidsdata tegenkomen. De eerste, THT, staat voor ‘tenminste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op producten die je lang kunt bewaren en die weinig vatbaar zijn voor bederf. Ingeblikte groenten, bijvoorbeeld, of een pak koekjes. De andere datum, TGT, betekent ‘te gebruiken tot’. De TGT-datum vind je op voedingsmiddelen die beperkt houdbaar zijn en snel kunnen bederven, zoals voorgesneden groenten, verse zuivel, vlees en vis.

Wel of niet weggooien

Of je een product na de aangegeven datum nog kunt consumeren, ligt aan het type houdbaarheidsdatum. Staat er een TGT-datum op? Dan geeft die datum aan wat de laatste dag is waarop je het product veilig kunt eten of drinken. Is de datum verstreken? Gooi het dan weg, anders kun je er ziek van worden.


Voedingswaren waarvan de THT-datum verstreken is, hoef je níet direct weg te doen. Deze datum geeft aan tot wanneer de kwaliteit van een product optimaal is. Maar meestal is het na die tijd nog prima eetbaar. Sommige producten blijven zo lang goed; die kun je zelfs een jaar later nog eten.

Doe de test

Als je je afvraagt of een product met een verstreken THT-datum nog eetbaar is, gebruik dan je zintuigen. Bekijk of het er anders uitziet, ruik eraan en proef eventueel een klein beetje. Geen gekke dingen? Dan kun je het met een gerust hart eten. Belangrijk: vertrouw alleen bij een THT-datum op je zintuigen, want deze test werkt niet bij producten met een TGT-datum. Zelfs als je daar niets geks aan ziet of ruikt, kunnen er bacteriën in zitten die onveilig zijn voor je gezondheid. En dat risico kun je maar beter vermijden.

Houdbaarheid na openen

Zodra je de verpakking van een product opent, beïnvloed je de houdbaarheid. Daarom zie je op veel voedingsmiddelen naast een THT- of TGT-datum ook iets staan als ‘na openen beperkt houdbaar’. Of een zinnetje dat aangeeft tot hoeveel dagen na opening je het product kunt consumeren. Soms kan een gesloten product ook buiten de koelkast bewaard worden, maar na opening juist ín de koelkast, zoals een pot mayonaise. Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen op de juiste manier bewaart en op tijd consumeert.

Meer lezen over het voorkomen van voedselverspilling?

  1. Zo word je een circulaire chef

  2. Tips voor een zero waste keuken

  3. Red eten uit de buurt met de app Too Good To Go

  4. Minder voedsel weggooien: 8 slimme tips