Niks aan zonder biodiversiteit

Bewust Ontdek
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Condooms, het knisperende grasveld van een voetbalveld, fruit voor in een taart en schoon zwemwater: allemaal 100% mogelijk gemaakt door biodiversiteit. Maar – eerlijk zeggen – wist jij dat? Schaam je vooral niet als het antwoord ‘nee’ is. Voor de meeste Nederlanders is biodiversiteit namelijk nogal een ver-van-mijn-bed-show. Tenminste, nu nog. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.

Sorry… Biodiversiteit?

Mocht jij nu vooral denken: biodiversiwatte?! Een mini-college: biodiversiteit staat voor alle soorten leven op aarde, waaronder alle planten en diersoorten. En het gaat niet om één insect of één bloemetje meer of minder. Wat telt is de wisselwerking tussen alles wat groeit, bloeit, krioelt, kruipt, vliegt, zwemt, bestuift en bevrucht. Inclusief jijzelf, dus. Ons land bungelt op dit moment, samen met Malta, helemaal onderaan de Europese biodiversiteitsladder. Niet iets om trots op te zijn.

Biodiversiteit = onmisbaar

Dat moet anders. Want hoeveel lol valt er nog te beleven zonder (veilig) vrijen, spannende voetbalwedstrijden, regelmatig een flinke punt verjaardagstaart en af en toe een verfrissende duik in (schoon!) natuurwater? Reken maar dat het er een stuk saaier op wordt. Heel veel dingen die jouw leven zo leuk maken, worden mogelijk gemaakt door biodiversiteit. Daar kun en wil je niet zonder.

Lekker luchtig

Luchtige en ludieke uitingen van de campagne ‘Wat zullen we nou beleven?’ spijkeren de kennis van Friesland (en binnenkort misschien heel Nederland) op het gebied van biodiversiteit de komende jaren bij. Zo ontdek je dat condooms gemaakt worden van rubber van de rubberboom, dat de regenworm een grote rol speelt bij het mogelijk maken van de wedstrijden van jouw favoriete club en dat we zonder bijen wel kunnen fluiten naar vers fruit voor taart, om maar eens enkele voorbeelden te noemen.

Volg (en leer)

De campagne is een initiatief van meer dan 30 veelal Friese organisaties. Kan jouw kennis over biodiversiteit ook wel een opfrisbeurt gebruiken? Check de website watzullenwenoubeleven.nl en volg de campagne op social media via Facebook, Instagram en Twitter.