Milieuvriendelijk schoonmaken: 18 simpele tips

Marjolein BlümMarjolein Blüm

Schoonmaken kan behoorlijk milieuonvriendelijk zijn: de schadelijke stoffen in chemische schoonmaakmiddelen tasten het milieu aan en vervuilen de lucht. En al die plastic verpakkingen zorgen weer voor meer afval. Gelukkig kan het ook anders. Met deze tips is jouw huis in een handomdraai duurzaam én blinkend schoon.

1. Let op milieukeurmerken

Als die op de verpakking staan, weet je zeker dat het product geen schadelijke stoffen bevat. Betrouwbare keurmerken zijn: Ecogarantie, het Europees Ecolabel en het Nordic Ecolabel. Bekijk ook de keurmerkenwijzer voor schoonmaakmiddelen.

2. Check de gevaarsymbolen

Staat er een Milieugevaarlijk-symbool met een dode vis en dode boom op de verpakking? Vermijd dit product dan zeker. Een waarschuwingszin als ‘Schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen’ zegt genoeg toch?

3. Kies duurzame merken

Want soms heb je gewoon geen tijd (en zin) om alle flessen en verpakkingen te bestuderen. Met de merken Ecover, Marcel’s Green Soap, Method en Ecozone maak je sowieso een duurzamere keuze.

4. Laat een schoonmaakmiddel inwerken

Hij doet zijn werk dan vaak beter, waardoor je er minder van nodig hebt. Je zult zien, geduld is echt een schone zaak.

5. Spoel je sopje door de afvoer

En nooit op straat of in de tuin. Anders kan het in het oppervlaktewater terechtkomen, waar eventuele chemische stoffen schade kunnen aanrichten.

6. Wees wat zuiniger

Een afwasmachine kost namelijk veel meer water dan met de hand afwassen. Ga je toch voor het gemak? Kies dan een korter programma op je vaatwasser of gebruik, als je die optie hebt, de ‘eco-stand’. En no worries, je vaat wordt net zo schoon.

7. Verbruik minder water

Oftewel: laat de kraan niet lopen wanneer je met de hand afwast maar gebruik een teiltje of laat je gootsteen vollopen en doe de stop erin.

8. Gebruik een sopje

Zodat je niet steeds je schoonmaakdoekje onder de kraan hoeft af te spoelen; zo verspil je minder water.

9. Vermijd glasreiniger

Schoonmaken van ramen kan prima met schoon water en wat afwasmiddel. Bang voor strepen? Zeem het glas na met een beetje water en azijn.

10. Lucht je huis geregeld

Zo blijft het fris ruiken én voorkom je nare schimmels. Hoe? Zet wat vaker een raam open en - als je ze hebt - houd de roosters in je ramen dan geopend.

11. Maak regelmatig schoon

Dan heb je al die agressieve schoonmaakmiddelen - om hardnekkig vuil te verwijderen - helemaal niet nodig.

12. Meng producten niet

Want als je schoonmaakmiddelen met elkaar mengt kunnen ze nog schadelijker worden; voor jezelf en het milieu.

13. Kijk uit met zeep

Ondanks dat ze heel hygiënisch klinken, doden veel anti-bacteriële of desinfecterende zepen vaak tegelijkertijd ‘goede’ bacteriën, die je weerstand vergroten. Kortom: voor je eigen gezondheid is het ook beter om een natuurlijk product te gebruiken.

14. Voorkom verstopping

Heel simpel: door een zeefje in je gootsteen te leggen. Toch verstopt? Gebruik soda en natuurazijn - in plaats van een chemische ontstopper - voor het ontstoppen. Werkt net zo goed.

15. Ga voor soda en groene zeep

Hiermee kun je goed ontvetten, reinigen en ontsmetten. Gebruik het onder andere om het toilet mee schoon te maken, veel beter - want minder chemisch - dan chloor.

16. Water is je beste vriend

En vaak kom je er een heel eind tijdens het schoonmaken. Neem bijvoorbeeld na het koken je aanrecht af met een vochtig doekje. Daar heb je helemaal geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig.

17. Gebruik een microvezeldoekje

Deze zijn duurzamer dan wegwerpdoekjes, want ze gaan langer mee en maken vaak nog beter schoon ook.

18. Wees spaarzaam

Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel. Zo is een klein scheutje wasmiddel vaak al genoeg als je kleren niet al te vuil zijn.