Klimaatbewust(er) vakantie vieren: zo doe je dat

Bewust Reis
Sanne Eva DijkstraSanne Eva Dijkstra

Zelfs als je volstrekt geen last hebt van vliegschaamte kan het tóch een beetje wringen: het gevoel dat jouw behoefte de wereld te ontdekken diezelfde wereld flink vervuilt. Wat kun jij doen om de klimaatimpact van een volgende vakantie te verminderen? 9 tips voor de klimaatbewuste reiziger.

1. Blijf dichtbij

Niet de leukste tip, wel een hele effectieve. En ook in Nederland en zelfs je eigen provincie valt veel moois te ontdekken. Wat dacht je van een weekje Wadden?

2. Pak de trein

Vooral als je binnen Europa blijft, is de trein een comfortabele (en ook best wel snelle) manier van reizen die veel minder vervuilend is dan het vliegtuig pakken. Zo rijden de elektrische treinen van NS sinds 2017 allemaal op groene stroom en kun je dus over een langere afstand klimaatneutraal reizen.

3. Compenseer de CO2-uitstoot van je vlucht

We hoeven je niet te vertellen dat helemaal niet vliegen de beste optie is. Maar reishonger valt niet altijd te stillen met een weekje op de camping in de buurt; in Sri Lanka of New York beland je nu eenmaal niet met de trein. Kom je niet onder een vlucht uit? Kies dan liefst voor een directe vlucht en compenseer je CO2-uitstoot. Goede opties daarvoor zijn bijvoorbeeld GreanSeat, Fair Climate Fund en Trees for All. Je kunt bij vliegmaatschappijen ook vaak aangeven dat je wilt betalen voor CO2-compensatie, maar dan is lang niet altijd duidelijk wat er nu precies met je geld gebeurt.

4. Back to basic

Kamperen heeft veel minder milieu-impact dan een hotel. Dol op wat meer luxe? Verdiep je dan eens in (kleinschalige) eco-accommodaties. Daar houden ze rekening met zaken als water- en energieverbruik. Bonus: je vindt ze vaak op de mooiste en soms meest afgelegen plekken, omringd door natuur.

5. Verplaats je verstandig

Verplaats je eenmaal ter plaatse zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Of – nog beter – huur een fiets of verken je vakantiebestemming lopend.

6. Houd het schoon

Ook op vakantie zorg je er natuurlijk voor dat jouw afval niet in de natuur terechtkomt. Maar je kunt een stapje verder gaan. Kom je rondslingerend plastic tegen in een natuurgebied, op het strand of zomaar op straat? Draag altijd een herbruikbare zak bij je zodat je zwerfafval op kunt ruimen. Ook nog hartstikke hip, dat ploggen.

7. Ga (vaker) voor vega

De vleesindustrie is een flinke vervuiler. Gelukkig kun je tegenwoordig overal terecht voor de lekkerste vegetarische ontbijtjes, lunches, borrelhapjes en diners.

8. Neem een herbruikbare fles mee

Of je nu gaat bergbeklimmen of op je dooie gemakje door een stad slentert: dorst krijg je sowieso. Zonde als je die moet stillen met water uit een plastic flesje.

9. Gebruik je handdoeken vaker

Zo’n knisperend frisse, extra dikke hotelhanddoek is heerlijk, maar elke dag wassen kost veel water en energie. Gebruik handdoeken in huuraccommodaties dus vaker dan een keer.

Veel klimaatbesparende maatregelen voor op reis zijn eigenlijk heel logisch. Wat doe jij om de klimaatimpact van je vakantie te verminderen? Deel je tips met andere avonturiers!